De 3 J ’s zijn in België en daar schrijven de mediawatchers volop over ‘onze’ jongens uit Volendam. En als de Belgen schrijven, dan lezen wij Nederlanders dat ‘smakelijk’. Wat een heerlijk taaltje zeg!!! Heren Jees, ook veel leesplezier!!

In Nederland zijn Jan Dulles, Jaap De Witte en Jaap Kwakman immens bekend en beroemd als de 3J’s. In Vlaanderen doet hun naam enkel bij intimi uit de muziekscène een belletje rinkelen. Meest genoteerde reacties zijn: “Zijn dit de broertjes van K3?” of de evergeen “ Ik ken ze niet. Maar het zal wel aan mij liggen.” Tja, Vlamingen en de zoektocht naar hun Facebookvrienden is een meer dan geslaagd huwelijk. Alleen de zoektocht naar kwaliteitsvolle download-netwerkvrienden wordt een steeds moeilijkere combinatie. En toch …. De afwezigen hebben ongelijk, zei mijn grootmoeder zaliger. Haar wijsheid kan men best toepassen bij de Vlaamse passage van de 3J’s met hun ‘Pluche, Zweet en Tranen”-tour. Wij zaten erbij en keken er naar. Zoals het een heuse Stadler en Waldorf in één eigenste persoon beaamt, willen wij u en de rest van de wereld kennis laten maken met onze bevindingen.

1. Theater was our first love
In Nederland mogen ze dan wel op de allergrootste concertpodia staan. Hun echte habitat leek maandagavond meer dan ooit het theater te zijn. Ingrediënten van deze zomerse 3 J’s cocktail in de Scheldestad waren: een snuifje humor, een wolkje adremheid, een 250 cl vlotte babbel en gewoon leuke oprechte kwalitatieve Nederpop. De interactie met het publiek was leuk, gezellig … Kortom: het was het gevoel van enkele vrienden, die met elkaar als ware het een kroeg aan het entertainen waren. En zo hoort het ook! Gezelligheid, amusement moet zelfs bij een doorsnee theatervoorstelling troef zijn. En dit gevoel overviel ondergetekende criticus al heel snel. John Miles zou meer dan ooit zeggen: “Music was my first love”. Bij de 3J’s leek het wel dat het ‘Theater was our First love’ was. De drie heren voelen zich als muzikanten als een vis in het water op het theaterpodium. Enigszins ook logisch .De muziek van de 3J’s vergt van het publek een zekere vorm van inspanning. Maar eens je de klik met het 3J’s-Dromers en Dwazenland hebt gemaakt, laat deze je nooit meer los.

2. Jaap ‘Stadler en Waldorf’ De Witte
Akkoord, zanger Jan Dulles beschikt over een gouden paar stembanden. Maar in het vriendenclubje bijgenaamd de 3J’s valt de oudste van het gezelschap ons vooral op door zijn cynische humor. Als heuse adepten van het ‘Stadler  en Waldorf’ verhaal omarmen wij zulke snedige commentaren maar al te graag. Cynisch, gevat, een beetje brommerig … , maar vooral heel geestig. Het viel ons al op tijdens de persvoorstelling van Votown Allstars dat deze man over een zeer droog gevoel qua humor beschikte. Maar het mag gezegd en geschreven worden. Japie, in onze fanclub van Stadler en Waldorf mag je altijd lid worden. Met veel plezier maken je we erelid. Is it a deal?

3. Hebben de 3J’s slaagkansen in Vlaanderen?
Als hitparadegroep hebben we er onze bedenkingen bij. De weg lijkt ons ongelooflijk lang te zijn voor een groep met dergelijk profiel. Vergeet niet: Het hedendaagse Vlaamse radiolandschap lijkt niet gemaakt te zijn voor groepen als de 3J’s. En ook de Vlaming is in tegenstelling in zijn platenkoopgedrag niet zo Nederlandsminded gericht. Wanneer we rondom ons keken zagen we zeer veel jonge dames, die de 3J’s een zeer warm hart toedroegen. Ach, waren wij maar Nederlandse popidolen …. Zucht Zucht … Maar helaas pindakaas … Nederlandse meisjes zijn geen Vlaamse meisjes. Wij zien het nog niet zo snel gebeuren dat twee Vlaamse meisjes op eigen houtje richting Nederland trokken om een Belgische groep tijdens een persmoment te ontmoeten. Dat gebeurde wel tijdens de persontmoetingen met de 3J’s. Twee bevallige dames kwamen een kijkje tijdens het persmoment in Deinze. Wel, we zagen dezelfde twee bevallige dames maandagavond opnieuw in de zaal. Echte fans gaan voor hun idolen blijkbaar bij onze Noorderburen door het vuur. Zelfs al moeten ze er voor de grens over. En het is net het idoolschap, dat we niet rechtstreeks aan de 3J’s linken in Vlaanderen. Bij het bekijken van de theatertour overviel ons eerder een waar Bart Peeters –gevoel. U weet het alvast … Deze entertainer van de bovenste plank verkocht meer dan zestigduizend kaarten bij zijn laatste theatertour. En ook zijn albums verkochten als zoete broodjes. En wie naar de 3J’s-Theatershow gaat kijken, ontdekt een beetje hetzelfde gevoel terug. Toen we in een interview met Bart vroegen wat zijn geheim was, vertrouwde hij ons toe dat bij zijn publiek een tamtam in werking trad. Het is net dezelfde tamtam, die bij de 3J’s in werking moet treden. En laat mij als eerste deze tamtam in werking zetten. Men zegge het voort …. Ga gerust eens naar de 3J’s in het theater kijken. U ontdekt iets dat dankzij een nodige dosis pluche, zweet en tranen van Jan en Jaap in het kwadraat een meerwaarde aan uw platenkast biedt.

3 j`s boeken? Wij informeren u vrijblijvend betreffende de mogelijkheden.

Bron:De Sterrenparade