Afgelopen weekeinde werd een groot feest georganiseerd op het schip waarmee de Nederlandse delegatie tien dagen lang ligt aangemeerd aan de kade van de oude binnenstad van Düsseldorf. Daarmee heeft ons land al een mooie primeur te pakken. Nooit eerder ging een land per boot naar het Eurovisie Songfestival. Het bleek een geniale zet.

Enorme ballonnen met de Nederlandse vlag daarop sieren de skyline van de Duitse stad deze week. Daarmee weet ons land de schijnwerpers meer dan ooit op zich gericht te krijgen. „Uiterst origineel”, liet een aantal buitenlandse journalisten al een paar dagen weten. En zo werd de overduidelijke aanwezigheid van Nederland voor enkele dagen het onderwerp van gesprek.

Er waren drie optredens van buitenlandse deelnemers gepland, maar het was zo’n geslaagde avond dat zo ongeveer elke aanwezige deelnemer naar de microfoon greep. Uiteindelijk werd het een soort mini-songfestival en traden veertien landen op het dek van de boot op.

Klokslag elf uur werd een tien minuten durend vuurwerk afgestoken op de uiterwaarden van de Rijn. TROS-directeur Peter Kuijpers toonde zich uiterst tevreden. „Goh”, riep hij. „Er is zoveel animo voor ons feestje dat ik elke dag wel eentje op dit schip kan organiseren.” Dat gaan de Nederlanders dan ook doen.