Het vorige week verschenen album Voorbij De Horizon van de groep Ancora, is vandaag op nummer één binnen gekomen in de GFK Dutch Album charts. Voorbij De Horizon is de opvolger van het debuutalbum Vrij Als De Wind, dat bijna twee jaar geleden eveneens in één klap de hoogste positie in de album Top 100 veroverde.

Dat hun aanstekelijke, hedendaagse mix van Shanty, Irish folk en pop een groot publiek aan spreekt, bleek vorige week overduidelijk door de enorme opkomst van fans bij de officiële première van de dvd in een bioscoop in Ede. Evenals de vorige keer heeft Ancora namelijk weer een full length dvd toegevoegd aan het album. Nooit eerder heeft een artiest of band op deze wijze twee albums (CD met DVD) op de markt gebracht. Een wereldwijd unicum!

Op de DVD staat een minifilm, waarin fraaie videoclips van alle liedjes zijn verwerkt. De oude zeerot Pier (Joop Wittermans) speelt hierin als acteur/verteller een verbindende rol.
Ancora bestaat uit de zangers Patrick Jongschaap, Harm Wolters en Martin Dams. Het album Voorbij De Horizon is geproduceerd door Edwin van Hoevelaak. De meest teksten van de liedjes zijn geschreven door Jan Keizer en diens zoon Louis.

Verder horen we als muzikanten onder meer meesterviolist Joost van Es (Within Temptation/Ilse DeLange), Jaap Kwakman (3J’s) op mandoline en Marcel Fisser (Jan Smit, Nick& Simon) op gitaar.