Zangeres Anouk heeft een plaats in de felbegeerde finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö bemachtigd.

De rockzangeres scoorde met de veelbesproken ballad Birds in de eerste halve finale van de 58e editie van het liedjesfestijn. Anouk nam het op tegen 15 deelnemers uit andere landen.

Het bleef tot het laatste moment spannend. Tijdens de zinderende bekendmaking van de uitslag zat Anouk namens Nederland in de allerlaatste envelop.

De zangeres nam het op tegen 15 deelnemers uit andere landen. Negen andere artiesten plaatsten zich eveneens voor de finale, namelijk Moldavië, Litouwen, Ierland, Estland, Wit-Rusland, Denemarken, Rusland, België en Oekraïne.

“Dit komt misschien arrogant over, maar ik heb me geen moment zorgen gemaakt. Toen die negende envelop kwam werd het wel spannender, maar ik zag de cameramensen al een paar keer langskomen, dus ik wist dat de kans er was,” onthulde Anouk tijdens de persconferentie na afloop.

Donderdag volgt de tweede halve finale met acts uit Letland, Macedonië, Azerbeidzjan en Israël. Landen die al een plek in de eindstrijd van zaterdag hadden, zijn Zweden, Italië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

De laatste keer dat ons land in de finale stond, was in 2004. Re-Union eindigde uiteindelijk met het nummer Without You op de 20e plaats.

Vorig jaar slaagde ook Joan Franka er met haar enorme indianentooi niet in genoeg stemmen te halen.

De TROS koos dit keer voor Anouk en zag daarmee af van het Nationaal Songfestival. Zij wilde namelijk alleen meedoen als ze direct werd gekozen. De zangeres schreef het nummer 2 jaar geleden en besloot dat ze hiermee naar het Eurovisiesongfestival wilde. Zo ingetogen als het lied was ook de act, in tegenstelling tot veel andere optredens. Anouk had slechts een achtergrondkoortje bij zich. Ze was gekleed in een zwarte outfit en op de achtergrond waren vogels te zien op een projectie.

De finale trekt naar verwachting 150 miljoen kijkers. Samen met een vakjury kunnen zij een stem uitbrengen op hun favoriete artiest. Zij bepalen ieder 50 procent van de stemmen. Landen mogen geen punten aan zichzelf geven. De winnaar organiseert volgend jaar het songfestival.