Arie Ribbens (78) beëindigt zijn zangcarrière. Zijn cd Een nieuwe weg, die hij vorig jaar nog uitbracht, blijkt nu zijn laatste te zijn. Zijn stembanden zijn dusdanig beschadigd dat hij niet meer kan zingen. Ribbens kreeg in 2009 te horen dat hij longkanker heeft.

Het is niets voor Arie Ribbens om met carnaval niet op het podium te staan. ”Dat is wel even slikken ja, want ik ben er dol op. De telefoon staat zoals ieder jaar rond deze tijd roodgloeiend, maar ik moet nee zeggen, met pijn in mijn hart. Zelf kan ik nog jaren door, maar mijn stembanden helaas niet. Dat was altijd al m’n grootste angst en is nu helaas een realiteit geworden”, liet Ribbens maandag weten.
‘Te veel schade’

"Toen ik in 2009 longkanker had ben ik bestraald. Achteraf gezien heeft dat te veel schade aangericht. Volgens de artsen heb ik daarna niet genoeg rust genomen. Maar ja, er stonden optredens geboekt. En ik wilde, hoe zwaar het toen ook was, al die mensen niet teleurstellen. Ik heb er alles aan gedaan, tot logopedie aan toe, maar het gaat nu helaas echt niet meer. Daarom is het moment gekomen om te stoppen. Zingen gaat niet meer, maar praten blijf ik natuurlijk gewoon doen. En een mooi feestje vieren met carnaval, dat gaat ook nog uitstekend. Feestvierders gaan mijn stem zeker horen, maar dan op een plaatje. Het wordt daardoor natuurlijk wel anders dan anders, maar ik heb er zin in!"

Ribbens brak in 1980 door met de carnavalskraker Brabantse nachten zijn lang. In 1982 volgde de klassieker Polonaise Hollandaise en sindsdien is hij niet meer weg te denken uit het carnavalsgenre. Dertig jaar lang bleef hij singles en albums uitbrengen. Trots is hij op de single Kleine dingen in het leven, die hij in 2012 met zijn toen driejarige kleinzoon Nick opnam. Ribbens is van origine jazzmuzikant en speelde in diverse bands, waaronder Orkest Arie Ribbens waarmee hij in vele landen optrad.