De winst van Oranje gisteren tegen Denemarken heeft gezorgd dat de Oranjekoorts onze tv-, theater- en popsterren flink in de greep kreeg. Gerard Joling heeft bijvoorbeeld de hele wedstrijd mee gejuicht in het huis van Natasja Froger.

"Wat een begin! Natas was jarig gisteren en ze had bij haar thuis een enorm scherm opgesteld waar we met zijn allen naar hebben zitten joelen", vertelt Gerard Joling. "Rene, zijn jongens, Natasja en de rest van de familie gingen uit hun dak bij het eerste, cadeau gekregen, doelpunt. Bij de tweede goal was het echt feest. Ik hou van voetbal. Dit geeft zo’n heerlijk broederlijk gevoel."

Geer heeft op het laatste moment een speciaal nummer opgenomen Alweer een goal op de muziek van Ik leef mijn droom. "Het was last minute. Tjeerd Oosterhuis belde dat hij zo’n te gekke tekst had. In mijn kinderlijke enthousiasme zei ik meteen ja. Ik hoef er geen geld aan te verdienen, ik zie het gewoon als een eerbetoon aan Oranje. Ik kan alle wedstrijden zien, want ik blijf in Nederland dit jaar. Ik zit in een nieuwe Sinterklaasfilm, die wordt deze zomer voor een groot deel op Texel opgenomen."

Mick Harren, die met het nummer Net als 88 zoveel WK-optredens heeft dat hij in een oranje gespoten bus met aanhanger door het land reist. "Een ingehouden begin. Maar dat belooft veel goeds.” Micks oranje bus komt uit 1978. Mijmert: „Dat was het jaar dat we de finale bereikten, maar helaas verloren van Argentinië. Ik denk dat we dit jaar een finale Duitsland-Nederland krijgen. Het recht zal zegevieren. Wij gaan met de eindwinst naar huis. Duitsland had het songfestival, wij krijgen het WK."

Eric van Tijn zwaait zijn middelste zoon Mark en echtgenote Teruska uit omdat zij naar Zuid-Afrika gaan. "Zij gaan de derde wedstrijd tegen Kameroen bekijken en knopen er een reis door Afrika aan vast. Dat is het supercadeau wat Mark voor zijn 21e verjaardag krijgt. Ik heb twee jaar geleden net zoiets met onze oudste, Steven, gedaan… Begin juli gaan we verder eerst een week naar Corsica want één van onze beste vriendinnen gaat daar trouwen. Wij zijn getuigen! Maar ook daar blijven we juichen voor Oranje… ’t wordt een prachtige zomer!"

Danny de Munk heeft de wedstrijd gisteren vanaf de tribune bekeken: "Ik heb boven iedereen uitgegild. Dat Deense eigen doelpunt en toen toch Hollands glorie! Prachtig om zoiets beleefd te hebben."

Patrick Kluivert is ook in Zuid-Afrika. Zijn vrouw Rosanna Lima: "Patrick komt de dag na de finale pas terug. En dan vliegen we naar Italië, waar ik in Toscane de laatste puntjes op de i zet voor het huwelijk van Wesley en Yolanthe. We rusten daarna als gezin uit in Zuid-Frankrijk. Alhoewel met voetbal weet je het nooit. Vorig jaar zat ik daar plotseling alleen met de kids. Maar Oranje Boven!"

Joop Braakhekke kijkt de Oranjewedstrijden op een jacht dat over de Middellandse Zee richting Corsica koerst: "Proost", zegt hij. "De eerste champagnefles is opengegaan.."

Henk Westbroek heeft zich in zijn huis opgesloten. "Ik kom nauwelijks buiten, ik wil geen wedstrijd missen. Tot 10 juli, dan gaan we met onze beste vrienden naar ons huis in Frankrijk om daar de finale tussen Brazilië en Nederland te zien. En op die neutrale grond zien we Oranje natuurlijk winnen.:

Wolter Kroes treedt tijdens de WK tijd drie keer per dag op. "Oranjefans hebben Viva Hollandia geadopteerd als lijflied. Ik ben gedoopt als mr. WK. Ik hoop echt dat we dit keer winnen. Na afloop ga ik met het gezin lekker varen op het Gardameer."

Couturier Addy van de Krommenacker geniet in Italië van het voetbal en vakantie. "Wij zijn in het voetbalminnende Italië, met pasta en een glas wijn genieten we van de wedstrijden. En de lof die de Italianen scanderen over ’hun’ Wesley Sneijder. Daar moet ik wel om lachen.”

Jon van Eerd kijkt in zijn huisje in de Provence voetbal. "Het huis is constant vol. Want we hebben satelliet en we hebben wijn. Het is supergezellig met veel geschreeuw en gegil. Het geeft een enorm nationaal gevoel. De sfeer zit er dit keer meteen in.” Jamai heeft zijn vakantie naar Florida na het WK gepland. "Ik moet en zal alles zien.” Ook Frans Bauer gaat pas na het WK weg. "Ik ben een echte fan."

De Nederlandse musicalsterren organiseerden gisteren een eigen musicalvoetbalwedstrijd. William Spaaij dribbelde met geliefde ’Mary Poppins’ Noortje Herlaar en Rene van Kooten bestreed John Vooijs. Rene: "Het mooie van dit toernooi is dat veel wedstrijden ’s middags worden gespeeld. Die kunnen we dan zien. En ’s avonds spelen wij gewoon onze voorstelling en kijken daarna de samenvatting. Ik hoorde dat er de komende WK-periode maar liefst 122.000 musicalkaartjes zijn verkocht. Mensen die de afwisseling zoeken."

André Rieu is een van de weinigen die Oranje maar af en toe tussendoor kan bekijken. "Ik ga nu eerst naar Amerika, dan repeteren voor de acht Vrijthof-concerten, daarna meteen de studio in om een dvd en een tv uitzending voor Duitsland te maken. Ik geloof dat we in augustus een paar daagjes vrij hebben. Maar dan is Nederland hopelijk al wereldkampioen."

 

 

Bron:telegraaf