Charly Luske was in eerste instantie bang om Nederlandstalig te zingen. "In mijn eigen taal kan ik niets verbloemen, er valt aan niets te ontsnappen en het komt ineens heel dichtbij", zegt de zanger en acteur in een verklaring. "Toen wist ik dat ik het juist moest gaan doen. Ik wil me niet laten leiden door angst."

De zanger, die al enkele duetten en covers in het Nederlands zong, besloot het in januari over een andere boeg te gooien en voortaan in zijn eigen taal te zingen en te schrijven. Ook hakte hij de knoop door zonder platenmaatschappij verder te gaan. "Ik wil pure, eerlijke muziek maken. Dit heeft geresulteerd in een aantal hele persoonlijke nummers."

Luske, die meedeed aan het tweede seizoen van The Voice of Holland, zag het schrijven van de nieuwe nummers als ‘een soort dagboek’. "Ik ben mij in de afgelopen jaren bewuster geworden van een hoop dingen. Ben een beetje een ingewikkelde vent, maar eerlijker dan dit wordt het niet."

De 35-jarige Luske brengt dinsdag zijn eerste zelfgeschreven Nederlandstalige single Date in December uit. Het liedje is een hommage aan zijn vrouw Tanja Jess. "Heeft ze wel verdiend na al die jaren met zo’n lastpak."