Gerard Dielessen, directeur van de NOS, heeft een duidelijk advies voor de TROS die het Eurovisiesongfestival vanaf volgend jaar uitzendt: Kijk meer naar wat het Europese publiek wil. Dielessen noemde De Toppers donderdag na de uitschakeling een „te Hollandse act” om de finale van het evenement mee te halen.

„Vooraf had ik al zorgen om dit liedje. Het was een puur Hollands feestje, waarbij te weinig is gedacht aan wat het Europese publiek leuk vindt.” Een andere oorzaak van de uitschakeling van Nederland in Moskou, ligt volgens Dielessen het beschikbare budget. „Er moet veel meer geld in om aansluiting te vinden bij het stemmende publiek. Dat is een rol die de TROS in de toekomst moet vervullen.” Volgens Dielessen is de TROS beter in staat invulling te geven aan de adviezen dan zijn eigen NOS. „Wij blijven vooral gericht op nieuws, de TROS kan veel meer uitpakken met het songfestival.”

Nederland schopte het donderdag in de halve finale voor de vijfde keer op rij niet tot de eindstrijd van het liedjesfestijn. Dielessen is niet bang dat daardoor de animo voor het festival daalt. „De TROS gaat er de komende jaren alles aan doen om het festival weer helemaal op de kaart te krijgen.”

Ondanks zijn nuttige tips benadrukt Dielessen dat hij geen adviserende rol ambieert bij de organisatie van het festijn. „Als de directeur van de TROS mij uitnodigt ga ik volgend jaar mee, maar verder houdt het voor mij echt op na vandaag.”