X Factor-deelnemer Dony moet vanavond zingen voor zijn leven. Grote afwezige Gordon, hij staat met de Toppers in de ArenA, heeft zijn stem al laten gelden: „Ik ben moe van Dony.” Ook veel kijkers gokken dat de sympathieke zanger op de valreep het veld moet ruimen.

Edsilia Rombley zit achter de jurytafel naast Angela Groothuizen, Stacey Rookhuizen en Eric van Tijn. Gordon kan niet meestemmen. Hij heeft voor zijn BadBoyz een succeswens opgenomen, maar kan verder niets voor de jongens doen. Zijn gedans op de desk zal worden gemist.

Gordon zweept al wekenlang het publiek op als zijn BadBoyz optreden. Hij promoot alvast: „Ze hebben het totaalplaatje. Ze zijn leuk, ze kunnen goed zingen, ze kunnen fantastisch dansen. Ze zouden naast Jaap een geweldige tegenstander zijn in de finale.”

Volgens de poll op www.prive.nl is er een aanzienlijke kans dat Boy en J-Me in de sing-off belanden.

45% van de ruim 6700 stemmers op de stelling ’wie moet vanavond X Factor verlaten?’ heeft gekozen voor Dony. Hij wordt gevolgd door Kelvin én de BadBoyz met allebei 23 procent. Maaike, die momenteel kampt met stemproblemen, zit goed in de ’veilige’ zone, Jaap is met slechts 2% van de stemmen nu het populairst voor de overwinning.

Gedoodverfde favoriet Jaap is degene die Dony ’omarmt’. De ’nieuwe Paul Potts’ moet het vooral hebben van zijn stemgeluid, echt dansen is er door zijn omvang niet bij. Jaap wil zijn collega best helpen met afvallen. „Dony is een onwijs leuke gast. Ook dikke mensen zijn gelukkig, maar je voelt je er zelf beter bij. Het speelt hem parten bij optreden. Ik weet er zelf alles van.”

Jaap: „Bij de eerste optredens drie jaar geleden van de Hermes House Band, waar ik in zong, was ik heel dik. Ik kon bijna niet bewegen. Toen heb ik tegen mezelf gezegd ’dat houd je zo niet vol’. Ik ben gaan afvallen, veel sporten, minderen met eten. Ik ben zo’n veertig kilo kwijtgeraakt.”

Jaap: „Ik heb tegen Dony wel eens gezegd ’als ik je kan helpen’… Ik weet hoe naar het kan zijn. Hij is echt te zwaar. Het is een lastig proces; je moet zelf zeggen ’nu is het klaar’, en je omgeving moet je steunen.”

Dony wil wel op dieet, maar vindt het nu niet het juiste moment. „Ik heb het plan om af te vallen, maar stel prioriteiten. Door stress eet ik meer.” De zanger zat een beetje in een dipje, maar afgelopen vrijdag was hij weer zijn ’happy zelf’ op het podium van X Factor.

Dony wil zelf dolgraag door naar de halve finale volgende week, dan komen zijn ouders uit Indonesië over om hun zoon te bewonderen op het grote podium. Dony, de troef van coach Eric van Tijn, heeft al vaak gezegd dat hij zich soms eenzaam voelt en zijn vader en moeder erg mist. Dat is volgens Gordon ook één van de redenen dat Dony er nog in zit. „Ik geloof dat mensen willen dat zijn ouders komen. Dat wil ik ook voor die jongen. Maar hij is wel de slechtste act.”

Na de uitschakeling van Sumera vorige week is de tv-talentenjacht onvoorspelbaarder dan ooit. De betere zangeres werd volledig ingepakt doordat Kelvin in de sing-off een weergaloze show weggaf. De deelnemers hebben daar ongetwijfeld van geleerd…

Dony X factor boeken? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

 

Bron:telegraaf