Zijn concurrenten zeggen dat Jaap de meeste kans maakt om X Factor te winnen. Jaap zelf gokt op Sumera. „Er zijn veel mensen die mij als favoriet bestempelen, maar haar ook.”

De zangeres denkt dat zij baat kan hebben bij het ’gedoodverfde winnaarschap’ van haar tegenstander. „Dan heb ik niets te verliezen.”

Van Marco Borsato kreeg Jaap zijn mooiste compliment, vindt hij zelf. „Hij heeft me via Wendy van Dijk een sms gestuurd. Ik zong Margherita van hem, op Koninginnedag. Het bericht was: ’Je bent een geweldige zanger, een aanwinst voor de Nederlandse muziekindustrie. Jaap, welkom in de showbizz’.”

Jaap vertelt: „Ik hoor veel om me heen: ’Jaap en Sumera in de finale’. Maar er staan soms mensen in de sing-off van wie je het niet verwacht. Je weet hoe het met liveprogramma’s gaat. De gedoodverfde favoriet wint niet altijd.”

Afgelopen vrijdag moest Danielle X Factor verlaten. Na haar uitschakeling riep ze over Diamonds are a girl’s best friend: „Wat een rotlied. Ik had wel eens een ballad willen zingen.” Is het de ’schuld’ van coach Stacey Rookhuizen? Deelneemster Maaike: „Nee, als wij iets echt niet willen, hoeft het niet. Volgens mij had Daniëlle het nummer zelf gekozen. Ik vond het raar dat Stacey de schuld kreeg.” Haar collega in de categorie meisjes tot 26-plus, Sumera X Factor , beaamt: „Het gaat in overleg. Ik heb voor vanavond een lied zelf uitgekozen.”

De twee denken dat Jaap nu de meeste kans maakt om te winnen. Maaike knikt: „Hij is spontaan, sympathiek en heeft een prachtige stem. Hij is mijn grootste concurrent. Het gaat er nu toch eigenlijk om of je populair bent; iedereen kan goed zingen.”

Sumera lacht: „Ik kijk niet zoveel tv, maar als ik hem aanheb, gaat het over Jaap. Als hij de gedoodverfde winnaar zou zijn, heb ik niets te verliezen. Het haalt de druk misschien juist wel weg bij mij. We zijn heel ver in de competitie. Alles is nog open. De BadBoyz X factor zaten afgelopen week ineens ook bij de laatste twee.”

Zanger Boy van het duo: „Die sing-off is misschien wel goed geweest, we staan weer met beide benen op de grond. We gaan ons toeleggen op hoe we klinken. De mensen weten dat we qua performance goed zijn.” J-Me: „Angela zei dat het ruk was qua zang. Dat was hard. We zullen met het thema big band laten zien dat we beter kunnen. Je hoort voor de overwinning de namen van Jaap, Sumera en van ons het meest. Een droomfinale zou dat zijn.”

Angela Groothuizen heeft naast Jaap ook nog troef Kelvin, bij de jongens tot 26. De zanger ziet, net als Sumera, een kans. „Jaap wordt ook door de jury opgehemeld. Ik denk dat dat bij hem wel druk legt. Als Jaap in de spotlights wordt gezet, kan ik misschien via een ’zijdeurtje’ mensen verrassen.”

Kelvin voelt zich gesteund door de winnaar van de tweede Idols. „Via Angela kreeg ik een compliment van Boris, dat ik muzikaliteit durf te laten zien en durf te improviseren. Dat is mooi om te horen van iemand die mij inspireert.”

De naam van Dony, de ’nieuwe Paul Potts’, zingt minder rond dan in het begin. Hij geeft toe: „Vorige week was mijn stemming low. Toen ik de ouders van Sumera zag, die er als verrassing waren, realiseerde ik me dat ik naar mijn ouders verlang. Zij wonen in Indonesië en zijn nu bezig met hun visum. Als ik in de halve finale sta, komen ze naar Nederland.”

„X Factor is hard werken. Ik voel me eenzamer, heb minder tijd voor mijn vrienden. Mijn moeder belde me, ze zei: ’maak je geen zorgen’. Ik ben daardoor veel optimistischer dan vorige week. De happy Dony komt terug.”

Ook Dony X factor denkt dat Jaap zal triomferen: „Hij is relaxed en doet het gewoon goed.”

De ’gedoodverfde winnaar’ zelf besluit: „Je moet doen waar je goed in bent. Dat is voor mij zingen en entertainen. Ik zal vanavond daarom tijdens één van mijn nummers het hele podium gebruiken. Dat heb ik nog niet laten zien.”

Jaap X Factor boeken? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Bron:telegraaf/prive