Albert van Benthem, bekend als Fons uit de commercials van KPN, mag het lied ‘Viva Casablanca’ uit de spotjes niet zingen tijdens zijn optredens. "Het is aan bepaalde regels gebonden. Je hebt contracten en daar moet je je aan houden", vertelt hij, "anders volgen zware sancties."

De acteur en volkszanger, die door KPN via Hyves is ontdekt, heeft naar eigen zeggen vrede met het besluit van het telefoonbedrijf. "Fons is een bedenksel. Het is een fantastisch iets waar ik heel dankbaar voor ben, want het is mijn springplank geweest naar verder succes. Je moet het zien als twee werelden. Die van zanger Albert van Benthem en het typetje Fons."

Om toch te kunnen profiteren van het succes van Fons bracht Van Benthem bij platenmaatschappij Telstar de single ‘Viva viva casanova’ uit, een nieuw geschreven lied. Een ander platenlabel heeft inmiddels ‘Viva Casablanca’ onder de naam Fons op cd uitgebracht. Dit lied is echter nooit door Albert ingezongen. "Ik ken hem niet en ik weet ook niet wie het ingezongen heeft", vertelt de 34-jarige zanger. "Ze mogen volgens de regeltjes wel mijn foto weer gebruiken voor de hoes."

De single van Albert doet het in de hitparade beter dan het lied van zijn alter ego Fons. Deze week komt ‘Viva viva casanova’ binnen op nummer 19 in de Single Top 100. De twee singles kunnen voor verwarring zorgen bij de consument, maar Albert heeft daar de juiste oplossing voor. "Het is misschien verwarrend, maar als ze allebei de singles kopen dan slaan ze twee vliegen in één klap!"

Van Benthem heeft naar eigen zeggen veel gemeen met Fons. "Hij staat dichtbij me. Hij is de volkszanger die ik altijd al heb willen zijn." Albert heeft net als Fons in de spot ervaring met lauwe reacties van het publiek. "Toen ik nog onbekend was, opende ik ooit een kroeg en de mensen draaiden zich massaal van me weg", vertelt Albert. "Dat was eigenlijk nog erger dan in de commercial."

Het debuutalbum van Van Benthem verschijnt begin maart. Naast de huidige single staan daar ook covers op van artiesten als Arne Jansen en John Lamers.

Fons boekt u bij Twilight Entertainment