Frans Bauer heeft woensdag in Utrecht zijn nieuwe album gepresenteerd. Dat heeft hij voor het eerst zelf geschreven. „Ik heb alles zelf gedaan, de tekst, de melodieën en het mixen”, zei de volkszanger over het album Een nieuw begin.

Bauer repte van een ware sprong in het diepe en een onzekere stap. Maar hij is ook trots: „Ik zou liegen als ik op dit album niet het meest trots ben van alle albums.” Hij overhandigde het eerste exemplaar geëmotioneerd aan zijn vader, Christiaan Bauer. „Jij was de eerste die in mij geloofde, mijn ontdekker, degene die zijn spaarcentjes in mij stak”, zei Bauer tegen zijn vader.

Bauer begon met het schrijven voor dit album tijdens een zonnige periode in zijn leven. Daarna kwam hij vorig jaar „in een spiraal van negativiteit terecht” toen bij zijn vader longkanker werd geconstateerd en een oom en tante samen uit het leven probeerden te stappen. Op het album staan dus nummers die zowel uit vrolijker tijden komen als deze zwarte periode. „Het schrijven heeft geholpen met de verwerking van het verdriet, dat is denk ik te horen.”

Een nieuw begin symboliseert naast het schrijven van eigen nummers ook het aanbreken van betere tijden en „heeft een hoog levensliedgehalte”. Verder rept Bauer van „mijn gezelligste album, want ik ben nou eenmaal een heel vrolijk mannetje”.

Het album ligt pas vanaf dit najaar in de winkels. Fans kunnen al eerder aan het album komen door naar een van de concerten van Bauer te gaan op 28 en 29 oktober in Ahoy in Rotterdam. Bij de aankoop van drie tickets krijgen fans Een nieuw begin gratis. De officiële kaartverkoop begint donderdag.

Bauer staat dit jaar voor de vijftigste keer in het Rotterdamse Sportpaleis. Hiermee evenaart hij tot zijn eigen grote verrassing het record van Lee Towers.