De Eindhovense rapper Fresku is door de lezers van State Magazine uitgeroepen tot beste hiphopartiest van Nederland. Uit handen van de Jamaicaanse reggaezanger Shaggy ontving hij donderdagavond tijdens het hiphopfestival Buma Rotterdam Beats de bijbehorende State Award.

Fresku ging ook aan de haal met de State Award voor beste album, voor zijn plaat Maskerade.

Het collectief Yellow Claw sleepte de awards voor beste videoclip (Allermooiste Feestje) en beste single (Krokobil) in de wacht.

Nouveau Riche werd uitgeroepen tot beste hiphopgroep van 2012, Boaz v/d Beatz tot beste producer en The Flexican mocht de prijs voor beste dj mee naar huis nemen.

De State Award voor beste live act ging naar Hydroboyz, Rookie of the Year werd Ronnie Flex en De Gang van Zaken EP van Matarr werd verkozen tot beste mixtape van dit jaar.

De afgelopen maand werd 82.000 keer gestemd voor de publieksprijzen, die dit jaar voor de vijfde keer zijn uitgereikt. Voor de derde maal vormde de awardshow het begin van Buma Rotterdam Beats. Van donderdag tot en met zaterdag staat de havenstad in het teken van hiphop, rap, soul, reggae, r&b en aanverwante stijlen.