Gerard Joling vindt dat de Russische president Vladimir Poetin veel kan leren van Nederland. De 53-jarige zanger begrijpt niets van de homohaat in Rusland. "Dat is natuurlijk een hele slechte zaak", zegt hij voor de camera van Novum Nieuws.

"Wat dat betreft moet meneer Poetin goed kijken hoe het hier in Nederland gaat", gaat Joling verder. "Dat zou heel goed zijn voor het volk denk ik. Er is toch niet iets mooier dan liefde tussen twee mensen? Ik denk dat we er positiever in moeten gaan."

Joling oordeelt milder over René van der Gijp, die na generaliserende opmerkingen over homoseksuelen veel kritiek over zich heen kreeg. "Ik denk niet eens dat hij het zo rottig heeft bedoeld, maar grappig wilde zijn", relativeert de zanger. "René is al vaak overspannen geweest en heeft burn-outs gehad. Ik denk dat hij ook niet blij zou zijn als we daar grappen over zouden maken. Hij moet uitkijken voor dit soort uitspraken, want het is gewoon niet leuk."

De zanger denkt verder dat er in het relatief homovriendelijke Nederland nog veel winst te behalen valt. "Er is nog een lange weg te gaan", zegt hij. "Ik denk dat de pers daar mede schuldig aan is.

Wanneer een kind van 15 uit de kast wil komen en hij ziet op televisie alleen maar leernichten, vind ik dat vaak een verkeerd beeld wat gegeven wordt. Het kunnen ook gewone homo’s zijn die bij het leger of de politie werken."