Effe Ekdom heeft donderdagavond de Gouden RadioRing 2012 in de wacht gesleept. Het AVRO-programma op 3FM was samen met De Avondploeg (Slam!FM) en Het Foute Uur (Q-Music) genomineerd voor de AVRO-publieksprijs voor het beste radioprogramma.

De winnaar werd bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse RadioGala in Theater Gooiland in Hilversum, dat live te horen was op Radio 2. Presentator Frits Spits reikte de prijs uit aan radio-dj Gerard Ekdom. Die won even daarvoor ook voor het tweede jaar op rij de Zilveren RadioSter voor beste radioman van het jaar. Hij gaf daarmee Edwin Evers (Radio 538) en Jeroen van Inkel (Q-Music) het nakijken.

Vorig jaar kreeg Ekdom eveneens de Gouden RadioRing voor Ekstra weekend (NTR), dat hij samen met Michiel Veenstra presenteert. Dat de populaire dj het niet alleen op de radio goed doet, bleek onlangs toen hij de Televizier Talent Award kreeg voor zijn programma’s op televisie.

De beste radiovrouw van het jaar is Kristel van Eijk (Q-Music). Ook zij nam een Zilveren RadioSter mee naar huis. Ze versloeg Claudia de Breij (VARA, 3FM) en Roosmarijn Reijmer (VPRO, 3FM).

Tijdens het gala werd eveneens de Marconi Award voor beste radiozender bekendgemaakt. Radio 1 ging er met de eer vandoor. Sky Radio en Slam!FM waren de andere kanshebbers op de vakprijs. Zendercöordinator van Radio 1, Laurens Borst, zei na het in ontvangst nemen van de prijs te hopen dat de „buitenproportionele” bezuinigingen van het kabinet het radiomaken „niet in de weg gaan staan”.

De Marconi Award voor aanstormend talent ging verder naar 3FM-dj’s Barend en Wijnand (NCRV). De andere genomineerden Vincent Gerhardt (NTR, Radio 6 Soul & Jazz) en Wietze de Jager (Q-Music) grepen mis.

Eerder was al bekend dat Felix Meurders de Marconi Oeuvre Award 2012 kreeg. Hij ontving de onderscheiding donderdagavond uit handen van voormalig presentator Sjors Fröhlich. De 66-jarige VARA-presentator is volgens de vakjury een icoon op de Nederlandse radio.