Het nieuwste album van Guus Meeuwis is het achtste op zijn cv en de studio waar de plaat tot stand kwam is de befaamde Abbey Road studio in het Londense district North West 8. Toeval of niet, een naam voor het album was snel bedacht: NW8.

”We wilden op een of andere manier verwijzen naar die bijzondere plek waar we hem hebben opgenomen, maar met expliciet Abbey Road in de titel wordt het weer zo’n ding. We gingen naar die studio om de kwaliteit, niet om de naam. Die was voor onze eigen kick.”

Guus Meeuwis en zijn band hadden in Londen vijf dagen de tijd om vijftien nummers op te nemen.
”We hadden ontzettend op ons bek kunnen gaan daar. In zo’n korte tijd zo veel nieuwe nummers opnemen met een complete band, dat is een risico. Maar we hebben het aangedurfd en het is goed uitgepakt.”
”We wilden heel graag live opnemen, omdat we uit ervaring weten dat onze muziek live het beste overkomt.”

De platenmaatschappij kwam met de suggestie Abbey Road, en zo geschiedde. Meeuwis nam zijn nieuwste album samen met zijn band en een aantal gastmuzikanten op.

”Ik wist niet zo goed wat te verwachten van de Londense studio. Gaat het alleen maar om de naam of is het echt zo goed opnemen daar? Nu weet ik dat het niet toevallig is dat de allergrootsten daar stonden. De studio is gewoon heel erg goed”, aldus Meeuwis.

”Hoe je het ook bekijkt; de Abbey Road Studio’s inspireren, die ruimtes ademen een legendarische sfeer. Er is daar geschiedenis geschreven. Je staat toch op de plek waar de Beatles opnamen, speelt op instrumenten die door de groten der aarden zijn beroerd.”

Stiekem is Meeuwis best trots op het feit dat het hammondorgel dat op NW8 staat, hetzelfde is als op de klassieker A Whiter Shade Of Pale.

Hoewel Guus Meeuwis vooral bekend is om zijn massale shows in stadions, duikt zijn naam dit seizoen opvallend vaak op in de line-up van muziekfestivals. Meeuwis en zijn band staan onder meer dinsdag op Bevrijdingspop in Haarlem en het Bevrijdingsfestival in Zwolle.
”We moeten de programmeurs altijd eerst even overtuigen dat het werkt en dan willen ze ons heel graag”, lacht Meeuwis.

”En het publiek moet even zien dat we echt wel ons best doen, dat we een festival niet minder vinden dan een stadion.”

De zanger is ervan overtuigd dat hij een goede naam zou zijn op de programma’s van Pinkpop en Lowlands. ”Daar pas ik heel goed. En ik heb gemerkt dat het festivalpubliek zelfs een feestnummer als Per Spoor best accepteert, zolang je de nummers maar in de juiste volgorde speelt.”

Met zijn nieuwste plaat kan Meeuwis naar eigen zeggen overal terecht. ”Deze doet het goed in de stadions, op de festivals, in de kleine clubs en is zelfs geschikt voor een theatertournee.”

NW8 ligt vanaf vrijdag 8 mei in de winkels.

Guus Meeuwis boekt u bij Twilight Entertainment