Guus Meeuwis herkent zich in de kritiek van Buma Cultuur op de radiozenders van de publieke omroep. NPO Radio 1, 2 en 3FM draaien nauwelijks Nederlandstalige muziek, zo blijkt uit een onderzoek. Meeuwis: „Nederlandstalig is niet cool meer.”

Zoals iedere artiest moet ook Meeuwis met elke nieuwe single opnieuw aankloppen in Hilversum. „De eerste reactie is vaak dat ze het wel oké vinden, maar vervolgens blijkt er geen plek op de playlist of past het niet bij de zender. Ik merk dat er wel loyaliteit is, maar meer naar mij dan naar mijn muziek.”

Het moet vaker van twee kanten komen vindt de Brabander, die op de Buma NL-conferentie maandagochtend nog werd onderscheiden met de allereerste Ticketmaster Award (voor meeste verkochte kaarten). „In een opgelegd quotum, ofwel PIMP (het Pop In je Moerstaal Percentage), zie ik niets. Een gesprek met de zenderbazen kan nuttiger zijn.”

Buma liet door TNS Nipo onderzoek doen naar hoeveel Nederlandstalige muziek er voorbij komt op de radio. Landelijk en lokaal ligt dat percentage op zo’n vier procent, gekeken naar de honderd meest gedraaide nummers. Regionale omroepen doen het met 13,5 procent iets beter. „Maar dat is niet genoeg”, zegt Meeuwis.

„Ik heb met mezelf afgesproken dat ik er niet meer chagrijnig over wordt, maar als je telkens tegen dezelfde muren blijft aanlopen is dat soms lastig. Het voelt alsof je elke keer helemaal opnieuw moet beginnen. Volgens mij is dat niet nodig. Iets hoeft je smaak zelfs niet te zijn. Maar gezien de Nederlandstalige plaat- en ticketverkoop verdienen wij vaker het voordeel van de twijfel vind ik.”