Jan Keizer en Anny Schilder hadden elkaar 25 jaar niet gesproken. Maar gisteravond waren ze weer samen. Op het toneel. De legendarische BZN-leden zongen Mon Amour voor Mies Bouwman, die haar tachtigste verjaardag vierde op een groot tv-gala. Anny: „Het is net alsof we gisteren nog samen op het podium stonden.”

Hun hernieuwde samenzijn vond plaats in het IJsselmeerstadje Hoorn, op steenworp afstand van hun huidige woonplaats Volendam. Daar was ook de eerste aanzet tot de ’verzoening’. Jan vertelt aan Anny’s zijde in de lobby van de Park Schouwburg: „In het dorp leidden we ook ons eigen leven. Het was gewoon verwaterd. Maar wie weet wat hiervan komt…”

Toen BZN in 2007 uit elkaar ging, was Anny niet bij het afscheid. De zangeres haalt haar schouders op: „Ik weet niet meer waarom niet. Maar ik was niet boos.” Jan: „Kijk, nu werk ik voor mezelf.

Er waren toen zoveel verschillende mensen, verschillende meningen, we konden het tegenover onze zangeres Carola niet maken, ach weet je, je kon het toch niet goed doen.”

Toen Jan het verzoek kreeg met Anny, van wie hij in 1984 afscheid nam met BZN, Mon Amour te doen, begon het weer te kriebelen. „Ik heb haar gebeld om te vragen of ze het wat vond. We moesten kijken of we het nog in dezelfde toonsoort konden zingen. Ik gaf mijn adres aan Anny”, lacht de zanger. „Anders had ze het niet kunnen vinden! We hebben leuk zitten kletsen. Het werd wel een halve toonsoort lager, we hebben het speciaal opnieuw moeten laten arrangeren.”

Hij herinnert zich: „Toen Anny wegging bij ons, had ik er niet op gegokt dat BZN een succes zou blijven. Ze was voor mij een beetje Agneta van Abba. We zagen elkaar ook niet meer daarna. Anny wijdde zich aan haar gezin, ik ging door met de band. Het is heel apart om nu weer zo naast elkaar te staan. En toen Anny bij mij binnenstapte in huis, voelde ik meteen weer die sfeer. Zij is zo vrolijk, echt prettig gestoord. Carola is wat serieuzer. Wat Anny zei toen ze mijn huis binnenstapte? Haha, dat is echt niet geschikt om in de krant te zetten.”

Anny valt bijna uit haar stoel van het lachen. Ze herpakt zich: „Ik ben altijd fan gebleven van Jan. Als ik hem dan op tv zag, wist ik precies wat hij dacht. Zat hij bijvoorbeeld op een paard, komisch dat ik het vond.” Jan: „Ja, ik leek op dat moment wel een John Wayne, maar ik ben eigenlijk bang voor alles wat beweegt. Laat staan zo’n groot dier.”

Voor de herenigde Jan en Anny is het een eer voor Mies Bouwman te mogen optreden. Ze stonden op het programma als act X, dus de verrassing voor het tv-icoon was enorm. Anny: „We zaten vroeger bijna altijd in de shows van Mies.” Jan: „Het is bijzonder om nu wat terug te kunnen doen. Wij hebben wat meegemaakt hoor, met Mies. We hadden een nieuwe single, Put on your make-up. Bijna elke plaat die we maakten, stond toen binnen een week in de top vijf, de dag na zo’n tv-optreden verkocht je een bups platen. We hadden ’s middags gerepeteerd en ’s avonds uitzending, maar iemand van de techniek had een borrel op. Die had de basedrum voluit gezet en heel in de verte hoorde je ons.”

Hij knijpt zijn neus dicht ter illustratie. „In de studio was het prima, in de huiskamers klonk het vreselijk. Toen hebben we die plaat teruggetrokken en is nooit meer uitgekomen. Het is natuurlijk niet de schuld van Mies maar wel een anekdote die wij ons altijd blijven herinneren.”

Is dit de aanzet tot een hernieuwde samenwerking?
Anny aarzelt: „Ja daar kunnen wij niet echt neutraal tegenaan kijken. Het wordt afwachten.” Haar kompaan: „Het publiek heeft het laatste woord. De vogels vertellen wel als ze het leuk vinden, oftewel we komen dat vanzelf aan de weet. Wie weet.”

Jan Schilder en/of Anny Schilder boeken? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

bron:Telegraaf