Ilse DeLange sleepte donderdagavond drie prijzen in de wacht tijdens de uitreiking van de 3FM Awards. De luisteraars van het radiostation riepen de Almelose uit tot beste zangeres en winnares in de categorieën beste single en beste album.

De luisteraars van 3FM stemden de afgelopen maanden massaal op hun favoriete Nederlandse popacts in tien categorieën. De winnaars ontvingen hun prijzen tijdens een speciaal evenement in de Westergasfabriek in Amsterdam. Ruim tweeduizend muziekfans genoten naast de uitreiking van optredens van onder anderen Blof, Alain Clark, Ilse DeLange en Novastar.

Ilse DeLange kreeg de prijs voor beste single voor het nummer So Incredible. Dinsdag kreeg zij al de Schaal van Rigter, voor meest gedraaide Nederlandse single op 3FM het afgelopen jaar. Haar album Incredible werd verkozen tot beste plaat van 2008. „Nog even en ik kan echt op deze hakken lopen”, aldus de zangeres toen ze voor de tweede keer het podium op moest om de award voor beste zangeres aan te nemen.

Within Temptation werd uitgeroepen tot beste live act. Zangeres Sharon den Adel en haar mede-bandlid en man Robert Westerholt namen de prijs in ontvangst. “Heel bijzonder zo’n prijs in een jaar waarin we helemaal niet optreden”, aldus de zwangere Sharon. De luisteraars van de radiozender bestempelden Novastar als beste alternatieve artiest van het afgelopen jaar. Zanger Joost Zweegers kon zijn geluk niet op, hij werd een dag eerder voor het eerst vader.

Krezip, dat in juni zijn laatste twee concerten geeft, werd geëerd met de award in de categorie beste artiest pop en beste band. Zonder zangeres Jacqueline Govaert, die vorige maand beviel van een zoon, nam de band de award in ontvangst. “We doen dit jaar bijna niets, maar krijgen alleen maar prijzen.” Oud-Idolswinnares Nikki sleepte de prijs voor beste nieuwkomer in de wacht. Alain Clark werd uitgeroepen tot beste zanger.

Anouk werd uitgeroepen tot beste artiest rock, maar was zelf niet aanwezig. Bij gebrek aan de blonde zangeres haalde 3FM-dj Gerard Ekdom zijn vrouw op het podium om de prijs aan te overhandigen, “omdat zij ontzettend op Anouk lijkt”. “Waarschijnlijk vraagt Anouk zich nu af; what has she got that I don’t have? Nou, ik heb haar award”, aldus Nicole Ekdom.

De stemming voor negen categorieën sloot woensdagmiddag, op de winnaar van de 3FM Award voor beste band kon nog tot aan het einde van het evenement gestemd worden. Volgens zendercoördinator Florent Luykx zijn in totaal bijna 500.000 stemmen uitgebracht.

3FM-dj’s Giel Beelen, Sander Lantinga en Annemieke Schollaardt presenteerden de uitreiking die live te volgen was op 3FM en op tv via Nederland 3.

Ilse de Lange boekt u bij Twilight Entertainment