Iris Kroes heeft haar woonplaats Drachten een complete verkeerschaos veroorzaakt toen honderden Friezen uitliepen om bij de huldiging van de kersverse winnares van The Voice of Holland te zijn. Zelfs schaatser Sven Kramer trok na het behalen van zijn Olympisch goud in 2010, niet zoveel mensen…

„Iris, je hebt Drachten echt op zijn kop gezet”, meende Meindert Bosklopper, directeur van de muziekschool De Meldij tijdens de middag waarop de harpiste in het zonnetje werd gezet. „Jij wordt ambassadeur van onze muziekschool en de Drachtster schouwburg De Lawei.”

Ook schouwburgdirecteur Stef Avezaat stak zijn bewondering voor zijn getalenteerde plaatsgenote niet onder stoelen of banken.

Hij ging zelfs letterlijk op de knieën voor haar. „Waanzinnig, kippenvel… Wat moet ik nog meer zeggen tegen zo mooie vrouw met een kristal heldere stem?”

Bij zoveel lof moest de ontroerde Iris haar best doen niet in tranen uit te barsten. „Ik ben sprakeloos. Geweldig! Ik vind het heel bijzonder dat jullie hier zijn. Ik wil vooral bedanken oma, pake en beppe, mijn ouders en mijn zus.” Ook bedankte Iris haar fans. „Jullie hebben allemaal op mij gestemd en daar ben ik heel dankbaar voor.”

Wethouder Nieske Ketelaar sprak de Friezin toe met een kleine anekdote: „Wa hei dat tocht (in het Nederlands ’wie had dat gedacht’, red.). Iris staat bekend in Drachten als het meisje dat altijd op blote voeten optreedt, en nu zagen we je op van die hoge pumps. Dat was vast wennen.”

Vervolgde: „De overwinning en deze huldiging heb je helemaal zelf gedaan door je doorzettingsvermogen en harde werken.” Ketelaar had het poëziealbum van Iris bij zich en liet de vele fans weten dat haar glorieuze toekomst eigenlijk al dik tien jaar terug werd voorspeld. „Ik lees hier dat Holze Jeltsma in 2001 in jouw poëziealbum scheef: ’Uitnodiging. Op 15 maart 2019 treedt op in de Lawei in Drachten: Iris Kroes met harp. Aanvang 20.00 uur. Ticket prijs 30 gulden’. Deze voorspelling is uitgekomen al is het dan wel een paar jaar eerder.”