Jacques Herb zit volgend jaar veertig jaar in het vak. Toch kennen velen de zanger slechts van de tranentrekker Manuela. „Die hit, uit 1971, is behoorlijk zwaar. Dat is meteen ook het probleem. Dat mensen denken dat ik alleen dat soort nummers zing.”

Met zijn single Ik heb de zomer meegebracht hoopt de 63-jarige Jacques eindelijk een andere kant van zichzelf te laten zien. „Beter laat dan nooit. Manuela was een commercieel succes, maar tegelijk de doodsteek voor mijn carrière. Ze vergeten dat ik jarenlang zangles heb gehad. Ik kom artistiek weinig aan de bak.”

Jacques: „Het is zaak om bij te blijven, op te vallen. De concurrentie is heviger geworden. Zo draag ik tijdens optredens altijd een zwarte en een witte schoen. Het lijkt niets, maar het gééft me een reacties! Ik wil best nog jaren door. Ik trek me niets aan van dat ouderdomsetiket dat tegenwoordig zo snel wordt geplakt. Ik slik vitamines en rust goed uit. Buiten de optredens om zul je mij niet in een kroeg vinden. Inderdaad, bij mij is het net andersom; met de jaren ga ik juist mínder drinken.”

De zanger bekent: „Ik had ook dolgraag nog eens in een musical gestaan. Ik heb ook wel eens auditie gedaan, voor Phantom, Elisabeth… Maar ik heb nou eenmaal dat stempel ’volkse muziek’. Eén keer had ik een gezongen CV opgestuurd en werd ik meteen uitgenodigd. Toen bleek de auditie niet in Duitsland, zoals de oproep deed vermoeden, maar in Amsterdam. Bij Van den Ende. En die weten natuurlijk dat ik ’die van Manuela’ ben… Dat vooroordeel achtervolgt mij al mijn hele leven. Elk optreden voelt als een talentenjacht, waar aan het eind een cijfer wordt gegeven. Ik heb zelfs wel eens gehad dat op een privéfeestje de organisator op mij afkwam en doodserieus bekende ’we hadden u eigenlijk als grap bedoeld, maar u zingt fenomenaal!’ Dat deed wel even pijn.”

Jaqcues Herb boeken? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

bron:telegraaf