Jan Smit vindt de opnamen voor zijn eerste speelfilm tot nu toe meevallen. "Eigenlijk verschilt het niet zoveel met het maken van een videoclip", vertelt de 26-jarige Volendammer aan Spits. Smit maakt zijn filmdebuut in Het Bombardement, die vanaf december in de bioscopen draait. "Het is wachten, wachten, wachten en alles moet ook tien keer over. Alleen dan met spel."

Smit twijfelde aanvankelijk of hij in zee moest gaan met regisseur Ate de Jong en scenarist Paul Ruven. "Ik heb eerst twee keer ‘nee’ verkocht toen ik benaderd werd. Ate en Paul kwamen nóg een keer terug met het verhaal dat ze de film graag met mij wilden doen. Toen kwam het besef dat wanneer twee mannen met zoveel filmbagage je dolgraag willen hebben, dat wel een reden zal hebben."

"We zochten een man van rond de 25 uit een arbeidersmilieu, een volksjongen", licht producent San Fu Maltha de keuze voor Smit toe. "Jan is authentiek. En bekend. Maar als hij de rol niet zou hebben aangekund, had hij hem echt niet gekregen. Ik denk dat Jan Nederland nog wel eens zou kunnen verrassen."

De Volendammer ligt zelf niet wakker van de vele kritiek die hem ten deel viel. "Ik zie ook wat mensen schrijven en welke vooroordelen ze hebben over iets wat ik nog nooit heb gedaan. Al trek ik mij daar niet zoveel van aan. Zolang je de film niet gezien hebt, is alle kritiek ongegrond."