De Nederlandse militairen in Afghanistan werden de afgelopen dagen verrast met een bezoek van Jan Smit. Met zijn bezoek en optredens op de verschillende kampen wil Jan de Nederlandse militairen een hart onder de riem steken.

De zanger en zijn manager Jaap Buijs reisden mee met Staatssecretaris van Defensie, Jack de Vries. Zij kwamen zondagavond aan op het internationale vliegveld van Kandahar.

Op de basis in Kandahar maakte Jan kennis met de vliegers en het onderhoudspersoneel van de F16’s en hij bezocht het internationale veldhospitaal. Maandagmiddag vloog het gezelschap door naar Kamp Holland, de thuisbasis van de Task Force Uruzgan. Jan mocht meteen in actie komen als coach van het Nederlandse militaire team in een voetbalwedstrijd tegen de Afghaanse collega’s.

Op het kamp gaven militairen een uitgebreide demonstratie van de bewakingshonden en de bestrijding van Improvised Explosive Devices (bermbommen). De dag werd afgesloten met een muzikaal optreden van Jan en een meet & greet met het personeel.

Twee Cougar helikopters van de luchtmacht brachten het gezelschap dinsdagochtend in alle vroegte naar Camp Hadrian in Deh Rawod, de tweede Nederlandse basis in Uruzgan. Vandaar uit gingen de staatssecretaris en Jan mee met een bereden patrouille door de omgeving van Deh Rawod. Ze bezochten een jongensschool, een politiepost en hadden een gesprek met het districtshoofd van Deh Rawod. Tijdens de patrouille gaven de militairen uitgebreid uitleg over hun ervaringen van de afgelopen weken. Diezelfde avond gaf Jan een spetterend optreden, wat door de aanwezige militairen met laaiend enthousiasme werd ontvangen. Na afloop zei de zanger “Dit was zonder twijfel het mooiste optreden dat ik ooit heb meegemaakt.”

Woensdagochtend vloog het gezelschap terug via Tarin Kowt naar Kandahar. Op Kamp Holland werd nog een bezoek gebracht aan het Apache helikopter detachement, de trainers van het Afghaanse leger en de mannen van de pantserhouwitser. Dit kanon kan tientallen kilometers ver (licht)granaten afschieten. Op Kandahar reikte de staatssecretaris de NAVO herinneringsmedaille uit aan Nederlandse militairen. Wederom liet Jan zich van zijn sportieve kant zien en floot een volleybalwedstrijd. Het bezoek wordt afgesloten met een optreden voor de Nederlandse militairen in de Dutch Corner.

De militairen in Uruzgan reageerden enthousiast op de optredens. Van te voren hadden alle militairen een speciale ‘militaire’ editie van de nieuwste CD van Jan Smit, Leef, gekregen, zodat zij uit volle borst konden mee zingen. Een grote fan van Jan vertelt het volgende: Super dat hij zo’n belangstelling heeft voor ons werk. Ik wilde altijd al naar een concert van Jan gaan, maar het is er nog nooit van gekomen. Dat ‘ie naar Afghanistan is gekomen is echt te gek.”

Jan Smit en zijn manager werden tijdens de hele reis gevolgd door een cameraploeg van de Tros voor de documentaire “Jan in Afghanistan”. Deze zal worden uitgezonden op Woensdag 5 Mei om 22.17 uur bij de Tros op Nederland.1.

Jan Smit: "Ik ben ontzettend trots op onze jongens en meiden. Ik heb nu met eigen ogen kunnen zien wat Nederland voor de bevolking van Afghanistan betekent. Er is veel vooruitgang geboekt de laatste jaren."

Jan Smit boeken? Wij informeren u graag betreffende de mogelijkheden voor een optreden.

 

Bron:De Sterrenparade