Jan Smit is erg onder de indruk van zijn bezoek aan Afghanistan. De Volendamse zanger heeft veel respect voor de Nederlandse soldaten die daar aan het werk zijn. Inmiddels is hij weer terug in Nederland. Zondag a.s. geeft Jan bij De Sterrenparade een miniconcert.  

"Petje af voor onze jongens. De verstandhouding die ze hebben met de Afghanen, de scholen die daar zijn neergezet." Smit is erg te spreken over wat ‘onze jongens’ voor het land en het volk betekenen."Ze hebben goed contact met de bevolking", zegt Smit, die zelf ook de dorpen heeft bezocht en met de Afghanen heeft gesproken. Volgens de zanger heerst er veel frustratie onder de militairen over het vertrek uit Uruzgan. "Ze zijn met iets begonnen wat ze nu niet af kunnen maken."

Het was voor de zanger wel even wennen in het onherbergzame land. "Je zit daar toch in een oorlogsgebied." Daarbij loopt Smit wegens een verrekte enkel ook nog eens met zijn voet in het gips. "Dat was wel lastig. Overal liggen stenen, vliegtuig uit, helikopter in." Zelf heeft de zanger nooit de ambitie gehad om het leger in te gaan. "Op mijn elfde stond mijn carrière al vast." Het bezoek van Smit is gevolgd door de Tros.

De documentaire ‘Jan in Afghanistan’ wordt 5 mei uitgezonden.

Jan Smit boeken? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

 

Bron:De Sterrenparade