De stembanden van Jan Smit mogen dan weer ’gerepareerd’ zijn, hij zingt nog wel een toontje lager. De Volendamse zanger verloor een weddenschap van dorpsgenoot Jan Karregat. Die bleek uiteindelijk de hoogste noot te halen. Jan gaat, als tegenprestatie, een dag in Karregats viskraam staan. Vriendin Yolanthe gaat gezellig mee. „Zij heeft de weddenschap verzonnen.”

Karregat vertelt: „Jan is al 22 jaar mijn buurjongen. Ik ken hem dus al zijn hele leven. Naast visboer ben ik ook voetbal- en schaatstrainer en zodoende sporten wij geregeld samen.” Hij vervolgt: „Laatst vroeg ik Jan tijdens het skeeleren, of het klopte dat zijn stemgeluid wat hoger was geworden. ’Dat klopt’, bevestigde hij. Daarop beweerde ik dat ik hoger kon zingen. Bij thuiskomst vertelde Jan dat aan Yolanthe, die spontaan riep dat ze me zou komen helpen in mijn kraam als ik Jan zou verslaan.”

Dat liet Karregat zich geen twee keer zeggen. Hij nam het stel mee naar een studio in Volendam waar hij de proef op de som nam. De visboer haalde uiteindelijk de hoogste toon. „Ze konden er wel om lachen en willen graag komen helpen.” Hij heeft het allemaal al groots aangekondigd; in zijn wagen hangt een foto van het drietal. „Het zal die dag een heel gezellige bijeenkomst worden, daar op de markt in Raamsdonksveer”, lacht de visboer. „Want de Brabanders zijn ook groot fan van het jonge stel.” De precieze dag is nog niet bekend, maar het wordt óf zaterdag 23 óf zaterdag 30 augustus.

Jan Smit boeken doet u bij Twilight Entertainment