Jan Smit heeft voor zijn nieuwe album ‘Stilte in de storm’ een nummer opgenomen voor de overleden vader van zijn vriendin Yolanthe Cabau van Kasbergen. "Ik heb geprobeerd om haar gevoelens en haar emoties en alles wat ze mij daarover vertelde over te brengen in ‘Je naam in de sterren’", vertelt de Volendamse zanger aan Novum Nieuws.

De 22-jarige Smit noemt ‘Je naam in de sterren’ zijn mooiste nummer tot nu toe. "Ik weet nog hoe Yolanthe op een avond zei: ‘zag je dat?’", vertelt hij. "Ze zag haar vader in de sterren. Dat vond ik ontzettend bijzonder." De Spaanse Xavier Cabau overleed vorig jaar plotseling op 53-jarige leeftijd op Ibiza.

Yolanthe vormt een grote inspiratiebron voor haar vriend. "De meeste nummers slaan automatisch op haar. Ze geeft me zo veel inspiratie."

In februari bezochten de tortelduifjes samen Argentinië om twee weken lang Spaanse les te volgen. "Yolanthe heeft dat ook daadwerkelijk gedaan", lacht Smit. "Ik was na een week uitgekeken op het klasje. Ik ben toen lekker teksten gaan schrijven." Tijdens de lessen kreeg de zanger steeds gedichtjes en lieve woordjes van Yolanthe, wat hem inspireerde tot het nummer ‘Stuur mij nog even’.

Smit heeft in die ene week Spaanse les nog wat opgestoken, want op het album staat ook het nummer ‘Mi amor es solo para ti’, ‘Mijn liefde is alleen voor jou.’ "Iedereen denkt nu dat dit liedje nu ook helemaal Spaans is, terwijl het toch echt bij die ene zin blijft", vertelt Smit.

‘Stilte in de storm’, het nieuwe album van Smit, verschijnt donderdag.

Jan Smit boekt u bij Twilight Entertainment