Joan Franka treedt als derde op in de halve finale van het Eurovisie Songfestival. Dinsdag is via een loting bepaald dat de zangeres na Servië en Macedonië het podium op mag. Franka vertegenwoordigt Nederland met het nummer You and Me op 24 mei tijdens de tweede halve finale.

De populairste tien acts van de achttien deelnemers mogen naar de finale. Ook de 3JS, die vorig jaar in de halve finale stonden van het internationale liedjesfestijn, moesten als derde op. De Volendammers wisten met hun liedje Never Alone geen plek in de finale te bemachtigen.

Aan het Eurovisie Songfestival doen 42 landen mee. Daarvan zijn zes landen zeker van een plek in de finale op 26 mei, waaronder Frankrijk, Duitsland en Spanje. De overige landen strijden om een finaleplek in twee halve finales, waarvan de eerste 22 mei plaatsvindt.

Nederland wist de afgelopen zeven jaar niet door te dringen tot de finale van het Eurovisie Songfestival. Re-Union was in 2004 de laatste Nederlandse act die dat wel voor elkaar kreeg, met het nummer Without You