Joan Franka had niet verwacht dat ze het Nationaal Songfestival zou winnen. De 21-jarige zangeres schreef de wedstrijd zondag op haar naam met het zelfgeschreven nummer You and Me.

"Het is een hele eer, ik ben heel trots", vertelt Franka aan Novm Nieuws. Ze nam het in een triofinale op tegen Pearl Jozefzoon en Ivan Peroti, nadat Kim de Boer, Tim Douwsma en Rafaëlla Paton al eerder het veld moesten ruimen.

Franka kreeg de minste stemmen van de vakjury, maar mag dankzij de stemmen van het Nederlandse publiek toch naar het Eurovisie Songfestival in Azerbeidzjan. "Ik had het echt niet verwacht. Ik stond daar en ik dacht: ik word derde. Ik ben heel vereerd en blij."

Jurylid Stacey Rookhuizen is van mening dat Nederland het lied moet ´omarmen´. "Ik ben blij verrast dat het publiek voor Joan heeft gekozen."

Franka, die vorig jaar meedeed aan The Voice of Holland, ging gekleed in een opvallend wit gewaad en droeg een grote verentooi. Dat werd niet door iedereen gewaardeerd. Ook van Rookhuizen mag het allemaal wel wat minder. "In plaats van een kalkoen op haar hoofd mag het ook een kuiken zijn."

Franka trekt zich echter niks aan van de kritiek. "Ik hou nog steeds van mijn hoofdtooi. Dat hoort nou eenmaal bij mij, ik ben wie ik ben." Of ze haar kleding uiteindelijk aanpast, is volgens TROS-directeur Peter Kuipers aan de zangeres. "Maar dat ze van sommigen commentaar heeft gekregen, is wel een signaal."