Zangeres Jolanda Zoomer heeft een hachelijk avontuur beleefd in Afganistan. Samen met collega`s deed ze er, op verzoek van het ministerie van Defensie twee optredens. Maar haar vertrek liep drie dagen vertraging op.

Het militaire vrachtvliegtuig waarin wij zouden terugvliegen, was defect. Een Amerikaans toestel was neergestort. Er was veel commotie. Wij moesten wachten.?

 Jolanda, van wie de single Weer in de wolken deze week is binnengekomen op nummer 40 in de Top 100: „In de tien dagen dat wij daar zaten, zijn er aan de Nederlandse kant twee slachtoffers gevallen. Niet bij een schietincident. Het gebeurde bij een motorongeval. Maar toch.” Gebaart: „Ik vond het schrikbarend hoeveel Hollanders daar nog zitten. Die vechten niet meer, maar zijn zeker nog een jaar bezig met het verkopen of naar Nederland terugverhuizen van materieel. Terwijl er raketaanvallen zijn.”

De geboren Haagse: „Daarom moesten wij continu een scherfvest van 15 kilo en een helm dragen. Plus een stofkapje en zonnebril. En bij een bepaald geluid moesten we plat op de grond gaan liggen. Eén keer was dat nodig. Angstaanjagend. Maar dat vijandige vliegtuig vloog zonder iets te doen over het kamp. Ik heb verder heel jonge Amerikaanse militairen gezien. Vol bewapend en pas zeventien jaar. Toen vroeg ik mij, als moeder van een 17-jarige dochter, wel even af ’wat doen die kinderen hier?’.

Trots: „Onze hele ploeg heeft van de generaal een Commanders coin gekregen. Een onderscheiding die eigenlijk is bestemd voor mensen die een bijzondere prestatie hebben geleverd. En zeker niet bedoeld voor álle artiesten die hier optreden.” Ze lacht: „Zal wel toeval zijn, en vonden ze het zielig dat wij vertraging hadden. Maar Jan Smit heeft hem destijds bijvoorbeeld niet gekregen.”

Jolanda Zoomer boeken? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

 

Bron:telegraaf