Karin Bloemen (55) staat bekend als een sterke vrouw die er niet voor terugdeinst kwesties aan de kaak te stellen. Zo onthulde ze deze week seksueel misbruik van leerlingen aan de toneelschool. "Door mijn eigen pijn op dat vlak vond ik dat ik iets móest doen."

Eigenlijk was Karin Bloemen op vakantie naar Oostenrijk en Italië, om uit te rusten en zich voor te bereiden op een nieuwe grote uitdaging in haar carrière; Cirque Stiletto, in september in het DeLaMar en daarna op tournee. Maar Karins vakantie werd deze week ruw onderbroken door een grote rel in de theaterwereld; een groot schandaal over seksueel misbruik van leerlingen binnen de muren van het op dat gebied belangrijkste opleidingsinstituut. Een instituut waar Karin in de jaren tachtig zelf ook studeerde.

"De schellen vielen me van de ogen toen ik een tijd terug het boek las wat mijn voormalige klasgenootje, actrice Erna Sassen (54), heeft geschreven. En waarin zij uit de doeken doet wat er in die jaren allemaal is voorgevallen, en hoe dat mechaniek werd. Hoe je door een leraar zijn bed in wordt gepraat. Ik werd puur emotioneel toen ik dat las. Ik heb drie jaar bij haar in de klas gezeten, en daar niets van gemerkt. En nu schrijft ze dat ze er zelfs fysiek onpasselijk van werd, dat ze anorexia ontwikkelde en er niet meer tegen kon. En dat is allemaal voor mijn eigen ogen gebeurd, terwijl ik — met mijn eigen verleden van seksueel misbruik door mijn stiefvader — juist altijd dacht dat ik er goed in zou zijn; het herkennen van lotgenootjes."

foto: Nick van Ormondt