Op het nieuwe album van Lange Frans is weinig stoere praat en opschepperij te horen. "Het is een veel grotere uitdaging om het persoonlijk te maken, een nummer dat echt raakt", vertelt de zanger aan Spits. Levenslied, de eerste plaat die Frans in vier jaar tijd uitbrengt, ligt vrijdag in de winkels.

Baas B, ex-partner van Frans met wie hij in 2009 het contact verbrak, heeft hij geen seconde gemist. "Het was juist een verademing om alles helemaal zelf te kunnen doen en mijn eigen koers te kunnen varen."

Doordat hij zijn eigen koers kon varen is het voor de 31-jarige rapper precies het album geworden dat hij voor ogen had. "Het is een plaat voor een breed publiek. Eentje die ook leuk is voor mensen die niet helemaal van hiphop houden."

Op de plaat staan duetten met artiesten als Marco Borsato en Thé Lau. Dergelijke muziek gaat volgens Frans goed samen met hiphop. "Kijk naar Ali B met Op Volle Toeren, kijk naar het duet van Gers Pardoel en Guus Meeuwis."

De lange rapper ziet een minder groot verschil in het publiek dan vroeger. "Toen had je allerlei gescheiden clubjes: punkers, skaters, gabbers, rappers. Dat is nu niet meer zo, het is één grote muzikale stoofpot geworden."