Lee Towers is 65, maar van rustiger aandoen is nog geen sprake.De Parkkade, zijn favoriete plek. Ook al
woont de zanger nu in Scheveningen.“Ik ben en blijf Rotterdammer”

Ik, met pensioen? Zie je me al achter de geraniums zitten?Lee Towers is nog lang niet van plan om te stoppen met werken, ook al wordt hij vandaag 65 jaar. Ik heb geen tijd om het rustiger aan te doen. Want een opvolger? Lee heeft hem nog niet gezien.

De zanger wil nog één keer Ahoy vol krijgen. Als alles op tijd rond komt, staat het jubileumconcert voor november gepland. Want behalve het bereiken van de pensioengerechtelijke leeftijd zit Lee ook nog eens 35 jaar in het vak.

“Dan heb je toch een mooie kapstok om een jubileumconcert samen met het Metropool orkest te doen. Ik wil geen Heintje Davids worden. Tuurlijk moet zo’n evenement wel realiseerbaar zijn, wat betreft de kosten. Maar ik denk wel dat ik mijn Ahoy vol krijg.”

Lee Towers, een begrip in de Nederlandse showbizz, begon zijn carrière in het legendarische televisieprogramma van Willem Duys. Daarna volgden vele optredens.

Ik was de eerste die bij Wllem Duis samen met Anita gestalte gaf aan de musical Evita. Ik als Che Guevarra, Anita als Evita.

In 1979 achtte hij de tijd rijp voor een ‘avondje’ Lee Towers in De Doelen. De gok pakte goed uit. Het jaar daarop stond Lee in Carre gevolgd door 2 tournees met het orkest van Freddy Golden.

In 1984 deed de zanger wat voorheen alleen was voorbehouden aan buitenlandse artiesten: optreden voor een vol Ahoy. Vijftig gala’s volgden, waarvan de laatste in 2000. Als het aan Lee ligt, komt nummer 51 eraan.

“Ik deed geen gala’s om geld te verdienen, maar om iets moois te laten zien. Vanaf 1984 ben ik toch wel een pionier geweest die de meest geavanceerde producties gestalte gaf. Vijfhonderd medewerkers was niets. En zeventig man orkest op het podium, waar zie je dat nog? In 2000, toen ging het dak er ook nog steeds af. Mijn doelgroep mist dat natuurlijk, want er is niets behalve musicals en concerten in het Geldredome. Maar zo’n gala, dat is toch iets bijzonders.”

De voormalige kraanmachinist treedt iedere week nog twee tot drie keer op.Vroeger had ik meer optredens, maar de crisis hakt er bij ons ook flink in.Maar als het moet sta ik nog drie keer per dag op het podium.

De onvermoeibare Lee komt altijd vroeg voor een optreden, maakt een praatje, schudt handen en neemt de tijd.

“Dat bestaat niet meer in mijn vak. De sociale factor is tegenwoordig ver te zoeken. Ze komen om te werken, en hup, ze zijn weer weg. Maar je werkt niet alleen voor vanavond. Je werkt voor de volgende keer. Je moet hard werken en sociaal zijn. Doe je dat niet, dan zijn opdrachtgevers teleurgesteld.”

Reden voor Lee om de Rotterdamse mentaliteit te omarmen. De ‘niet lullen maar poetsen mentaliteit’staat me heel erg aan.

De zanger heeft alle onderscheidingen mogen ontvangen die de Maasstad rijk is. Daarnaast is hij ambassadeur van de Rotterdamse Haven, Feyenoord en Daniel den Hoed Stichting.

“Al woon ik tegenwoordig in Scheveningen, Rotterdammer zijn zit in je genen. Ik ga naar de kapper en koop m’n kleding in Rotterdam. Ons leven speelt zich nog steeds in die stad af.”

Een van de mooiste plekken van Rotterdam is voor Lee de Parkkade.

“Ik zat altijd op een bolder te kijken hoe de schepen met al die getatoeerde zeelui binnenvoeren. Geweldige plek en een geweldige stad.”

Het zou mooi zijn om zijn 35-jarige jubileum te vieren in de stad waar zijn hart ligt. Naast zijn concert komt er binnenkort ook een nieuwe cd aan vol met mooie easy listening nummers. Maar vandaag gaat hij eerst z’n verjaardag vieren.Ik ga met familie en vrienden gezellig uit eten.

Bron: De weekkrant.nl