Frans Bauer heeft met het schrijven van liedjes een manier gevonden om dingen te verwerken. "Ik had geen concrete plannen om iets met mijn liedjes te gaan doen. Maar dat veranderde toen de situatie, door sterfgevallen, negatief werd. Schrijven werd opeens therapie", vertelt hij aan het AD.

De 37-jarige zanger beleefde de afgelopen jaren naar eigen zeggen een zwarte periode. Zijn 12-jarige nichtje en zijn oom kwamen te overlijden. "En opeens gebeurde, medio vorig jaar, ook nog het drama met mijn oom en tante die zelfmoord pleegden. Ik vind dat nog steeds moeilijk te bevatten."

Op aanraden van zijn vrouw Mariska besloot Bauer zelf liedjes te gaan schrijven. "Ik kon mijn verdriet kwijt in mijn liedjes. Want je gaat als man natuurlijk niet zitten janken bij je kinderen. Die moeten vrolijk en blij in het leven staan. Ik wist zelf niet hoe ik met die ellende om moest gaan, laat staan mijn vier jongens."

Toen de zanger besloot zijn eigen nummers te gaan schrijven, zijn hij en producent Emile Hartkamp na een jarenlange samenwerking uit elkaar gegaan. Hartkamp schreef veel hits van Bauer. "Dat begreep hij wel. We zijn niet met ruzie uit elkaar gegaan: hij de brood- en ik de passieschrijver. We hebben nog steeds contact."