Maaike Widdershoven duikt in de geheimen van Volendam. „Er komt een musical over het wel en wee binnen dit bekende visserdorp”, vertelt de 40-jarige hoofdrolspeelster over de nieuwe productie, waarvoor onder meer Jan Smits manager Jaap Buys anekdotes leverde!

„Jaap is een goede inspiratiebron geweest voor Volendam”, knikt artistiek producent Hans Cornelissen. „Hij heeft prachtige verhalen verteld die we in het script hebben verwerkt. Jaap was erg enthousiast over de eerste musical over zijn dorp.”

Het verhaal is een aaneenschakeling van goede en slechte tijden, vertelt Maaike. „Ik speel Mary, die na twintig jaar Canada terugkeert naar haar geboortedorp. Ze was Volendam ontvlucht na liefdesdrama’s en conflicten. De dood van haar ouders drijft haar samen met haar dochter Rose terug naar Volendam.”

Maaike vervolgt: „Mary moet haar ouderlijk huis opruimen, waardoor ze wordt geconfronteerd met de herinneringen die ze had achtergelaten. Vlak nadat ze terug is, gaat Mary langs bij haar jeugdvriendin Lea, gespeeld door Hilke Bierman.”

Lea heeft een viswinkel en is getrouwd met voormalig profvoetballer Simon, die door Sunset Boulevard-acteur Jasper Kerkhof gestalte wordt gegeven. „Hij was de jeugdliefde van Mary en destijds de ’dorpshunk’. Job Bovelander speelt Tom, de zoon van Lea en Simon, en hij zit in – hoe kan het ook anders? – een Volendamse boyband.” Maaike lacht: „Als al die beroemde dorpsgenoten hits kunnen scoren, waarom zij dan niet?”

En Hans voegt toe: „Natuurlijk komt ook de bekende, jaarlijkse kermis aan bod. Daar vloeit de drank rijkelijk. Maar ‘als de morgen is gekomen’ blijkt er iets vreselijks te zijn gebeurd…”

Jaap Buys mag wel oppassen dat hij hiermee niemand voor het hoofd stoot…

„Ik heb niet gezegd dat dit uit zijn mond is gekomen hè?” haast Hans zich te zeggen. „Hij is niet onze enige inspiratiebron. Wie wat heeft gezegd, blijft het geheim van mij en mijn compagnon Ruud de Graaf.”

Trots zegt hij: „Er zitten ook grote Volendamse hits in de musical zoals: Mon Amour van BZN, Pak maar m’n hand van Nick & Simon, Ik hou van jou van Maribelle, Als de morgen is gekomen van Jan Smit, One way wind van The Cats en Sailing Home van Piet Veerman.”

Jan Smit boeken? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden

bron:telegraaf