Eerst een cd, volgende maand acht uitverkochte concerten in het Gelredome, eind dit jaar een film en dat alles onder dezelfde naam: Wit Licht. Marco Borsato zit niet stil. De populaire zanger kan er zelf ook nog steeds niet bij wat hij losmaakt bij mensen.

„Driehonderdduizend mensen die naar mijn concerten komen, het maakt krachtvelden los in Nederland die ik niet kan controleren”, zegt de zanger verwonderd. Op de nieuwe cd, release 19 september, staan de twee nummer één hits Wit Licht en Stop de Tijd. Het is het eerste studioalbum van de zanger in vier jaar tijd.
„Voor mijn gevoel heb ik me als zanger weer kunnen etaleren. Op Wit Licht staan weer een paar echte ‘Marco-songs’ Nummers die een geheel zijn, waar muziek en tekst in elkaar overvloeien.” De liedjes zijn wederom geschreven door John Ewbank, de vaste tekstschrijver van Borsato. „Ik trek zijn liedjes aan als een maatpak”, zegt de zanger over de succesvolle samenwerking. Waar Marco eerder succesvolle duetten opnam met onder anderen Do, Trijntje Oosterhuis en Ali B, staan op Wit Licht geen samenwerkingen.

„Dat is geen bewuste keuze hoor, maar we hebben er ook niet naar gezocht en het kwam niet op ons pad.” Toen Marco zijn plannen voor het ‘drieluik’ eerder dit jaar naar buiten bracht, hoorde hij wel eens morrende geluiden. „Mensen vroegen mij: ‘waarom moet het altijd zo groot bij jou?’ Maar dat mag je mij niet verwijten. Stel je voor dat ik maar één klein concert geef, dan moet ik zoveel mensen teleurstellen en krijg ik daar commentaar op.”

De hoofdrol in de film was een bewuste keuze. „Ik had in het verleden al meerdere scripts onder ogen gekregen, maar die waren het niet voor mij. Toen ik het verhaal van Wit Licht las, kon ik niet meer praten. Zo indrukwekkend!“

De film geldt als uitgangspunt voor de plaat, maar de muziek van Marco wordt bewust niet gebruikt in de film. „Die twee dingen moeten echt gescheiden blijven, ik wil niet dat de mensen die naar Wit Licht kijken in verwarring raken.” In de film speelt Marco de rol van Eduard Zuiderwijk. Hij baat in Oeganda een restaurant uit. Als het vriendje van zijn zoon wordt gekidnapt en gerekruteerd als kindsoldaat, komt Eduard in actie om de jongen te redden.

Acteren was leuker ‘en moeilijker dan Marco vooraf had gedacht. „Ik ben gewend om emoties vanuit mezelf te uiten, maar als je een rol speelt kan dat niet. En als je als zanger gaat acteren sta je meteen al met 3-0 achter omdat mensen snel denken: oh hij moet zo nodig.” Toch heeft Marco de smaak te pakken. „Ik sluit niet uit dat ik nog een keer in een film ga spelen.”

Marco Borsato boekt u bij Twilight Entertainment