Maribelle gooit het roer om. De zangeres is gisteren in alle vroegte met haar echtgenoot Nicolaas vertrokken naar Spanje. „Doordat ik ernstig ziek ben geweest, weet ik hoe broos het leven is”, zegt de 49-jarige Volendamse. „Als ik het nu niet doe, doe ik het misschien nooit. En dat zou doodzonde zijn.”

Bij Marie, zoals de zangeres eigenlijk heet, werd vijf jaar geleden darmkanker geconstateerd. „Laatst heb ik de allerlaatste controle gehad en die was goed. Ik ben officieel genezen.”

Met gerust hart kan Maribelle nu met haar grote liefde naar Spanje vertrekken. „Nicolaas heeft al acht jaar in Spanje gewoond en is de taal machtig. Ik spreek inmiddels ook een aardig woordje Spaans.”

Het stel heeft nog geen huis op het oog. „We gaan ons drie maanden oriënteren in de omgeving van Alicante. Daar staan prachtige optrekjes die door hun Engelse eigenaren noodgedwongen moesten worden verkocht. Dát zou ons dus voor weinig geld een klein paleisje op kunnen leveren.”

Dirkjan, de dertienjarige zoon die ze tijdens haar eerste huwelijk kreeg, blijft in Nederland wonen. „Dat is even slikken, maar Spanje is niet de andere kant van de wereld. Iedere vakantie komt hij naar ons toe. En tussendoor zullen Nicolaas, wiens drie kinderen ook in Nederland blijven wonen, en ik geregeld heen en weer vliegen. Dat kost tegenwoordig niet zo veel meer.”

Ze bekent: „Ik ben een beetje klaar met Nederland. Ik vind dat de Nederlandse maatschappij enorm is verhard en jachtig is. Daarnaast is weinig meer wat het lijkt; een tomaat is bij wijze van spreken niet eens meer een tomaat. Dat geeft me een onprettig gevoel.”

Aan haar toekomstige stulpje in Spanje stelt Maribelle weinig eisen. „Zolang Nicolaas en ik samen zijn, voel ik me gesterkt. Zet ons samen op een berg en het komt goed. Er is één ding dat ik wel heel graag zou willen: de zee zien. Ik ben geboren en getogen Volendamse en móét water kunnen zien. Al moet ik mijn bril erbij opzetten.”