Mariska van Kolck wil graag nog dingen tegen haar overleden ouders zeggen. Daarom heeft de musicalster, die vorige week een Musical Award won, voor het eerst in haar leven een dagboek. "Ik schrijf bijvoorbeeld dat ik de prijs heb gewonnen, of dat mijn zoon een goed cijfer heeft gehaald."

Intussen lonkt Amerika naar ‘onze’ Mariska. De 47-jarige actrice heeft bij de Amerikaanse producent veel indruk gemaakt als Roxy Hart in Chicago, waarvoor ze de Award won. Mariska: "Hij wil praten. Ach, we zien wel wat eruit komt. Ik vind die interesse al een cadeau op zich."

Tijdens de uitreiking van de Musical Awards vloeiden Mariska’s tranen van vreugde, maar ook van ontlading. "Ik wilde de rol van Roxy in Chicago al sinds ik een jaar of elf, twaalf was. Twee jaar geleden werd mijn vader ziek. Het was een lange lijdensweg. Vlak voor de première van Chicago belandde hij in het ziekenhuis, weer twee weken later overleed hij. Hij heeft mij nooit in die rol gezien.

Voor het eerst zat er geen onvoorwaardelijke liefde in de zaal. Toen ik won, was het net alsof het onweer verdween en er een blauwe lucht tevoorschijn kwam."

Mariska verloor haar moeder elf jaar eerder. Aan haar ouders schrijft ze nu in haar dagboek. "Het zijn geen dingen die ik nog gezegd had willen hebben. Het zijn dingen van nú. Op die manier heb ik het toch een soort van verteld. Het lucht ook op. Ik vertel namelijk niet alles aan iedereen. Ook niet aan mijn man en twee kinderen."

Wel was ze openhartig over de loodzware periodes. "Zeker toen ik er nog middenin zat, zoals met mijn vader vorig jaar, ging het alleen maar daarover. Inmiddels heb ik ook zíjn overlijden een plekje kunnen geven."

De actrice begint eind september met haar tweede soloprogramma. Twee jaar geleden kroop ze in de muzikale huid van Karen Carpenter, nu is het thema Moviestars. "Ik ben gek op Marilyn Monroe, Dolly Parton… Blonde haren en grote borsten betreffen alleen maar het uiterlijk, zeggen niets over het talent van een vrouw. En Marlène Dietrich, ook een filmster die kan zingen. Er is zó veel mooie muziek… Diamonds are forever uit James Bond, Mrs. Robinson… Echt, het wordt een heel herkenbaar programma. En het decor wordt een filmset, met een oude regisseursstoel en zo."

Ze laat een affiche zien, waarop ze ontkleed tussen de filmrollen poseert. "Die ene rol is die van Shrek, die andere van een horrorfilm. En daar lag ik dan tussen. Ik zat onder de schrammen; die dingen zijn scherp!" Na haar soloshow gaat ze een rol spelen in La Cage Aux Folles. Ook is ze in gesprek over een tv-programma bij RTL.

En dan te bedenken dat Mariska ooit klassiek danseres was. "Gezien mijn leeftijd zou ik daar dan nu allang mee gestopt zijn. Dertien jaar geleden kwam ik terecht in De Jantjes, als Blonde Greet. Dát was de doorbraak voor de musicalcarrière die ik nu heb. En ik hoop dat die nog heel lang duurt." Ze lacht: "Als het aan mij ligt, schrijf ik nog heel wat dagboekjes vol!"

Mariska van Kolck boeken? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

 

Bron:telegraaf