Monique Smit schroomt niet af te wijken van een aantal Volendamse tradities. „Mijn vriend, voetballer Jeffrey de Bok, komt niet uit ons dorp en daardoor vieren we Kerstmis een beetje anders dan hier gebruikelijk is”, vertelt de 22-jarige zangeres-presentatrice. „Zo gaan we op een van de dagen op familiebezoek.” ’On-Volendamser’ kan bijna niet!

Ik zou mijn schoonouders niet blij maken als ik wegbleef”, vermoedt Monique. „Jeffrey komt namelijk uit Haarlem waar familiebezoek wel op prijs wordt gesteld. Daarom ga ik tegen al onze gebruiken in met kerst naar zijn ouders toe.”

„Dat is overigens geen straf hoor, want die kerstvisite wordt hartstikke gezellig. Maar als we terug zijn, hervat ik samen met Jeffrey de typisch Volendamse traditie door naar De Dijk te gaan en er in het café aan een gereserveerde tafel feest te vieren.

Met de kerstdagen gaat hier iedereen aan de borrel. Hartstikke leuk, dat zou ik voor geen goud willen missen.”

„Ik vaar mijn eigen koers”, vervolgt het goedlachse zusje van Jan Smit. „Zo heb ik altijd gezegd ’ik hoef niet per se een vriend uit Volendam’. Toen Jeffrey en ik nu alweer bijna drie jaar geleden verkering kregen, leverde dat best wat nieuwsgierige en verbaasde blikken op. Want normaal gesproken weet iedereen wie met wie gaat, en welke familie daarbij hoort. Ik ben wat dat betreft niet zo traditioneel ingesteld. Ook heb ik altijd geroepen dat ik dolgraag eerst kinderen wil voor een eventuele bruiloft.” Peinst: „Er is voor mij, denk ik, geen diepere verbintenis dan samen een kindje krijgen. Een boterbriefje halen is slechts een formaliteit. Als dat gaat gebeuren, dan graag in bijzijn van onze kroost.”