De Nederlandse dj Maurice Huismans klaagt de Amerikaanse hiphopartiest en componist Akon aan wegens plagiaat. Volgens Huismans is de intro van het nummer ‘Right now (na na na)’ van Akon een regelrechte kopie van zijn lied ‘Summerlove’. Hij schreef dit nummer acht jaar geleden samen met Jorrit ter Braak.

De single werd in Nederland destijds geen hit, maar in andere Europese landen deed de plaat het goed. In Spanje, Portugal, Scandinavië, Turkije, Zuid Amerika en in Oost Europa haalde het nummer een top-tiennotering.

De zaak dient in maart bij de plagiaatcommissie van auteursrechtorganisatie Buma Stemra. Huismans is overtuigd dat Akon en zijn Nederlandse schrijfpartner Giorgio Tuinfort geïnspireerd zijn door zijn lied. "Het akkoordenschema is honderd procent hetzelfde als onze plaat en de zanglijn is ook heel duidelijk herkenbaar", vertelt hij. "Ze hebben de tekst wel aangepast."

Huismans, in Nederland bekend als DJ Maurice, wacht met spanning op de uitkomst van de rechtszaak. "We zijn erg benieuwd naar de uitkomst hiervan want de plaat van Akon is niet alleen een hit in Nederland en Europa maar ook in Amerika is het een top 3-hit geweest", zegt hij.

Universal Music, de platenmaatschappij van Akon, laat weten dat het platenlabel buiten het geschil staat omdat het om uitgavenrechten gaat. Talpa Music, de uitgeverij van Giorgio Tuinfort, laat weten geen commentaar te willen geven en de zaak af te wachten. Tuinfort en Akon zijn beiden niet bereikbaar voor commentaar omdat ze op wereldtournee zijn.

Akon brak vier jaar geleden door en scoorde wereldwijd hits met ‘Lonely’, ‘Smack that’ en ‘The sweet escape’. Drie jaar geleden nam hij speciaal voor de Nederlandse markt het nummer ‘Ghetto remix’ op met Ali B en Yes-R.

Dj Maurice boekt u bij Twilight Entertainment