Zijn bestaan als soloartiest maakte Niels Geusebroek in het begin onzeker. De zanger zat jarenlang in de band Silkstone, maar die hield in 2009 op met bestaan. "Je denkt toch: doe ik het wel goed?", vertelt Geusebroek aan Novum Nieuws.

Toen Silkstone stopte, wist de zanger dat hij nog lang niet klaar was met muziekmaken. "In een band zitten betekent dat je vaak moet zoeken naar een compromis", aldus de zanger. "Als tegenreactie op dertien jaar democratie dacht ik: nu ga ik mijn eigen ding doen. In de band was ik gewend om in een bepaald stramien liedjes te schrijven en nu moest het op mijn eigen manier. De eerste liedjes die ik schreef hadden zo op een album van Silkstone gekund, dus het was wel een uitdaging voor mezelf om een eigen stijl te creëren."

Het feit dat je als soloartiest de eindverantwoordelijke bent over je muziek, maakte Geusebroek wel onzeker. "In de studio had ik in eerste instantie het gevoel van ‘ik vind dit goed, dus dit ga ik maken’. Niemand die je kan tegenspreken." De zanger financierde alles zelf en besefte dat dat ook een risico met zich meebracht. "Je hoort van die verhalen van artiesten die een heel album in de prullenbak gooien, maar dat kon bij mij dus niet, want ik had al mijn geld erin gestoken. Ik was bang dat ik halverwege ergens tegenaan zou lopen, het moest in één keer goed gaan."

Het ging gelukkig goed, aldus Geusebroek, die naar eigen zeggen een fantastisch jaar achter de rug heeft. Vorige week kreeg hij platina voor het dancenummer Year of Summer, dat hij maakte met DJ Wildstylez, en goud voor Take Your Time Girl. Beide nummers staan op Geusebroeks soloalbum Lines dat in juni verscheen. "Het voelde even als sinterklaasavond", verwoordt de 34-jarige Geusebroek zijn gevoel. "En het is ook een bevestiging van je kunnen. Het is uitzonderlijk om in deze tijd goud en platina te behalen omdat er weinig muziek meer wordt gekocht."

De zanger, die vrijdagavond optreedt in Club Ziggo in het kader van de MTV Music Week, geeft op 20 december het laatste optreden van zijn huidige clubtour in het Patronaat in Haarlem. "Ik wil met een ‘bang’ het jaar uit gaan."