‘Tijdens het hele proces van schrijven en opnemen lijk ik wel zwanger’………… Waar beter dan in het hart van de truckerswereld kon Henk Wijngaard zijn nieuwe album ‘Altijd onderweg’ presenteren?

Afgelopen weekend vormde het Truckstar Festival in Assen het perfecte decor voor het overhandigen van het eerste exemplaar. Dit deed hij aan bruidspaar Kim en Peter Levolger die elkaar op het TT Circuit eeuwige trouw beloofden.

Meer dan dertig Henk Wijngaard-albums kwamen de afgelopen 46 jaar al in de schappen terecht en ‘Altijd onderweg’ is nu aan die indrukwekkende lijst toegevoegd. Een album met twaalf nieuwe Wijngaard-nummers met nog steeds dat herkenbare geluid van de zanger en zijn gitaar. Maar wie denkt dat het gesneden koek is voor de 68-jarige Wijngaard, die heeft het mis. ‘Tijdens het hele proces van liedjes schrijven en opnemen lijk ik wel zwanger. Eén en al hormonen en emoties, elke keer weer. Dat komt omdat ik tijdens zo’n proces nog niet weet wat het eindresultaat wordt. Ik heb zo’n twee tot drie maanden in een hok achterin een loods zitten klunzen met een opnamesetje en mijn gitaar. Dan komen er vanzelf verhaaltjes naar boven en op een gegeven moment staat er wat op papier. Daar, in dat hokje, heb ik bijna het halve album geschreven. Daarna is het afwachten wat mijn producer, Martin Sterken, er mee doet. Tijdens de luistersessie in de studio zaten we allemaal te kippenvellen. Tranen met tuiten zelfs.’

Het succesverhaal van Wijngaard start in 1978 als ‘Met de vlam in de pijp’ uitkomt. Henk: ‘Mijn succes was simpelweg een leuk, goed liedje en een staking in België waardoor ze daar geen televisie hadden en uitweken naar Nederlandse zenders. Die avond zat ik bij Willem Duys in zijn programma ‘Voor de vuist weg’. Ik moest live zingen, ik was ontzettend nerveus, maar het ging als een speer en Willem vond het fantastisch. De volgende dag stond de telefoon roodgloeiend.’ Het is de iconische platenbaas Johnny Hoes die een plaat met de zingende trucker wil opnemen. Het album wordt goud en de daaropvolgende twee albums ook.

De hits blijven komen, maar na vier jaar houdt Wijngaard het voor gezien. Het wereldje gaat hem tegenstaan en Henk stapt weer in de vrachtwagen. ‘Toen kwam er een Duits liedje voorbij, ‘Zu Verkaufen ein schneeweisses Brautkleid’. Mijn zoon dreigde met weglopen als ik het ging uitbrengen, maar ik heb het toch ingezongen. Toen ik ’s avonds thuiskwam heb ik hem gelijk uit bed geplukt: luisteren! Hij vond het ontzettend mooi.’

‘Sneeuwwitte bruidsjurk’ komt in 1988 uit en is de gedroomde comeback. Henk: ‘Ik zeg weleens tegen mijn vrouw dat ik er niet bij kan. Ik sta inmiddels voor de derde generatie truckers en ze gaan nog steeds uit hun dak.’ Dat werd ook tijdens het Truckstar Festival weer bekrachtigd. Jong en oud kwamen af op de signeersessies die de zanger daar gaf. Henk: ‘Mensen vinden het leuk als ik er ben. Zo vind ik het ook leuk, dus zolang ik nog kan zingen ga ik door. Ik wil mezelf niet vergelijken met Frank Sinatra, maar die was 82 toen hij nog een show in Las Vegas gaf. Dan ben ik met mijn 68 jaar nog een snotneus.