Vanaf zaterdag 4 februari komen zangers Nick Schilder en Simon Keizer lijnrecht tegenover elkaar te staan in het nieuwe TROS-programma ‘Nick tegen Simon’. Onder leiding van Katja Römer–Schuurman barst een fanatiek muzikaal duel los. Nick en Simon worden elke week bijgestaan door een muzikale gast.

Onder anderen Edsilia Rombley, Ruth Jacott, Jan Smit, Do, Angela Groothuizen, Chantal Janzen en Gerard Joling worden samen met hun teamleider in vier rondes getest op hun kennis over en van muziek.

Iedere ronde wordt afgesloten met een muzikale ‘puntenbattle’; beide teams steken hits in een nieuw jasje en kunnen hiermee hun punten verzilveren.

In de eerste aflevering wordt Nick vergezeld door Jeroen van Koningsbrugge. Simon heeft Dennis van de Ven naast zich. Beide teams doen er alles aan om te winnen, het motto van zowel Nick als Simon is namelijk: “Winnen is belangrijker dan meedoen!”

Het spel

Alle spellen hebben een ding gemeen: beide teams worden uitvoerig getest op hun muzikale kennis, bijvoorbeeld tijdens het spel ‘Liedjes in het openbaar’. Zowel Nick als Simon zijn in vermomming de straat opgegaan met een vanuit het Engels naar het Nederlands vertaalde songtekst. Aan de teams de taak om te raden met welk nummer wildvreemde voorbijgangers aangesproken worden. Dat levert natuurlijk hilarische taferelen op.

Tijdens de ‘puntenbattle’ bepaalt het publiek of de teams de verdiende punten daadwerkelijk mogen meenemen naar de finale. In elke aflevering geven de teams vier hits een ‘nieuw jasje’. In de eerste aflevering maken Simon en Dennis een rockversie van de hit ‘Rosanne’. Nick en Jeroen zingen hetzelfde nummer in een gospel-versie. Het team met de beste, leukste of origineelste versie mag zijn punten verzilveren en meenemen naar de finale. Het andere team krijgt niets. Beide teams halen alles uit de kast om de puntenbattle te winnen. Simon is zelfs bereid uit de kleren te gaan voor de winst!

Alle punten die beide teams hebben weten te verzilveren, worden tijdens de finale omgezet in seconden. In die finale moet het ene teamlid zo veel mogelijk titels van grote hits op een schoolbord tekenen, het andere teamlid moet raden welke titel dat is. Het team dat uiteindelijk de meeste titels raadt, wint NICK TEGEN SIMON.