Rob de Nijs heeft gisteravond in Rotterdam verrassend een Edison ontvangen. De jury verkoos de zanger in de categorie beste mannelijke artiest boven Guus Meeuwis en Armin van Buuren.

 Anouk (afwezig bij de uitreiking) werd beste vrouwelijk artiest en het Zeeuwse Racoon de beste band.

In het Beurs-World Trade Center in Rotterdam loofde de vakjury onder leiding van Leo Blokhuis vanavond nog enkele Edisons uit. Krystl werd beste nieuwkomer boven Ben Saunders en Go Back To The Zoo. Daniël Lohues liet in de kleinkunst- en theaterklasse Claudia de Breij en Ernst Jansz achter zich. Daarnaast de jury loofde een speciale prijs uit aan Happy Camper, het collectief rond toetsenist Job Roggeveen.

Niet alleen de jury besliste waar de Edisons 2011 naartoe gingen, het publiek mocht ook twee awardwinnaars aanwijzen. Volgens internetstemmers hebben Nick & Simon met ’Fier’ het beste album gemaakt en Ilse DeLange met ’Next to me’ de beste song.

Speciale aandacht was er in Rotterdam voor Marco Borsato. Voor wie, zo werd al eerder bekendgemaakt, een Edison Oeuvreprijs klaar stond. “Ik ben het meest blij met deze prijs omdat hij ook voor John Ewbank en mijn band is. Want die mannen hebben mij mijn sound gegeven. Het Marco Borsato-geluid,” liet de dolgelukkige Marco weten. De Alkmaarder werd daarnaast verrast door enkele collega’s, zoals Ben Saunders, Nick (Nick en Simon), Krystel en Guus Meeuwis die een ontroerende hommage aan hem brachten.