Comazuipen, drugsgebruik, sexuele uitspattingen; het zijn zomaar een paar associaties die veel mensen hebben bij een keet, in de volksmond ‘zuipkeet’ of ‘drankkeet’ genoemd. Jongeren doen alles wat God verboden heeft, zonder enige controle of toezicht.

Ronnie Ruysdael, voormalig leadzanger van de Sjonnies, vindt dat soort conclusies een beetje kort door de bocht. Hij maakte daarom een feestlied over de keet,
waarin juist de andere kant wordt benadrukt, zoals bijvoorbeeld de gezelligheid en saamhorigheid van zo’n ontmoetingsplaats!

‘Er was een tijd dat zowat ieder dorp een jongerensoos had waar je kon darten, biljarten en voor een prikkie een drankje kon kopen.
Deze sozen zijn allemaal wegbezuinigd en dus kruipt het bloed waar het niet gaan kan.
De meeste jonge mensen zitten op zaterdagavond nou eenmaal liever niet tussen hun ouders op de bank’, aldus de man die al 25 jaar voor de Nederlandse jeugd optreedt.
‘En tja, ze moeten toch ook af en toe buiten hun boekje kunnen gaan? Daarvoor zijn ze jong!
Ik was geen haar beter. Wij zaten met een fles jonge zelfgebrouwen jenever onder de brug……en ik leef nog steeds!’, zegt Ronnie lachend.

De clip is volgende week klaar maar Ronnie heeft voor de ongeduldige onder ons alvast de meezingversie van ‘Onze Keet’ op YouTube geplaatst:

http://youtu.be/B-VOS-rlmyA