Twee keer is Ruth Jacott geopereerd aan knobbels in haar borst. „Net als vele anderen ging ik ervan uit dat ik probleemloos honderd zou worden”, zegt de 48-jarige zangeres. „Maar door zelfonderzoek en controles kwamen de bultjes aan het licht. Deze ingrijpende gebeurtenis heeft mijn kijk op het leven wel veranderd. Opeens besef je wat werkelijk belangrijk is in het leven: je gezondheid.”

„Als je niet gezond bent, ben je niet gelukkig”, zegt Ruth. „Al helemaal niet als je kanker hebt. Gelukkig is er de laatste jaren veel meer aandacht gekomen voor de manier waarop je eerste signalen van kanker kunt herkennen. Dat is een groot goed. Maar het is nog lang niet genoeg.”

Dat besef zorgde er voor dat de gelouterde zangeres zich nu inzet voor het KWF. „We denken toch allemaal dat we honderd worden?” zegt Ruth. „Maar toen bij mij die knobbeltjes werden ontdekt, werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. De paniek die dan over je komt. Iedereen kan worden getroffen door kanker. Ook ik. Gelukkig was het bij mij goedaardig. Er was niks aan de hand, al moesten ze er wel uit. Maar dat weet je pas na het onderzoek. Het is ongelooflijk wat er na dagen van spanning van je afvalt. Die opluchting gun je iedereen. Daarom is het ook zo belangrijk dat door meer onderzoek de genezingskans voor borstkanker, die nu rond de vijftig procent ligt, verder stijgt.”

De zangeres vervolgt: „Bijna ieder mens kent wel iemand die kanker heeft, of heeft iemand aan deze ziekte verloren. Ik ben er bijvoorbeeld mijn oma door kwijtgeraakt. Ook vechten er op dit moment een paar vrienden tegen deze vreselijke ziekte. Met steeds meer succes. Maar goed: ik zou ze dolgraag nog meer willen helpen, maar kan weinig doen. Dat geeft een heel onmachtig gevoel.”

Ruth Jacott boekt u bij Twilight Entertainment