The Mask, het grote mysterie van De Nieuwe Uri Geller, zal zijn identiteit vrijdag, in de finale, bekendmaken. Op één voorwaarde: dat hij wint.

The Mask doet na zijn afgelopen show behoorlijk mysterieus. In de studio schudt hij slechts zijn hoofd. Als hij verliest, dan zal wat hem betreft het masker opblijven. Maar Nederland zal willen weten wie hij is. Op de vraag of hij gaat winnen, knikt hij vol vertrouwen.

Medefinalist Vincent, beter bekend als de ’vampier’: „The Mask heeft veel fans. Ik denk dat de kans klein is dat ik ga winnen.” Vincent verscheen bij de halve finale in een nieuwe ’gedaante’: gekleed in wit in plaats van zwart. En hij had zijn gebruikelijke ’hapje’, bloedzuigers, vervangen door meelwormen.

Uri Geller vond Vincent wederom misselijkmakend. „Ach ja, hij moet toch consequent blijven hè”, zegt de finalist laconiek. „Ik heb trouwens nog geen idee wat ik vrijdag ga doen. Dus ook niet of er weer beesten in mijn act zitten.”

Yelle en haar vader Ghani, de laatste finalisten, weten het wel. Ghani: „Het wordt iets persoonlijks. We gaan terug naar de wortels van Yelle, waar het allemaal begonnen is. En de kijkers moeten alleen op ons stemmen, als ze dat zo voelen.” Yelle: „Of we gaan winnen? Ik denk dat het alle kanten op kan.”

The Mask heeft vanavond voor Patty Brard een verrassing in petto, die live wordt uitgezonden op SBS. De presentatrice deed afgelopen vrijdag een bloedstollende act met de gemaskerde persoon. Die erg veel leek op iets wat Hayashi, die vorig jaar tweede werd, toen ook al met Patty deed.

Zit Hayashi dan misschien achter het masker verscholen? The Mask haalt zijn schouders op en heft met een groots gebaar zijn handen. Als in: wie weet. Vanavond wordt zijn identiteit, als het aan hem ligt, nog niet bekend.

Hayashi boekt u bij Twilight Entertainment