Ondanks dat Thomas Berge – die zich sinds kort weer voorzichtig op het liefdespad begeeft – al een dikke streep had gezet onder een zware tijd, komt hij deze week met een autobiografisch album.

„Ik heb gemerkt dat ik over sommige gebeurtenissen makkelijker kan zingen dan praten. Voor mijn nieuwe album schreef ik haast alle teksten zelf en heb ik me laten inspireren door alles wat me bezig heeft gehouden. Ook hoe ik me toen voelde.”„Het lijkt een soort bescherming voor mezelf dat ik onderwerpen soms beter in muziekteksten kan verwoorden”, vervolgt Thomas, die vorig jaar werd behandeld voor diverse verslavingen. „Dat vind ik eigenlijk wel heel mooi, want mensen kunnen mijn muziek opzetten en luisteren. En ze begrijpen me, want ik heb al van veel mensen brieven gehad waarin staat dat ik ze op een of andere manier heb geholpen.”

„Ik heb die periode al lang geleden afgesloten”, vertelt Thomas verder. „Want ik was al een halfjaar clean toen ik het zei. Toen was ik er eigenlijk al klaar mee. Ik heb geleerd wat ik kan doen om me lekker te voelen. Ik ga iedere ochtend vroeg mijn bed uit en sport elke dag.

Zijn nieuwe album 1221, dat vrijdag wordt gelanceerd, is – onbedoeld – autobiografisch geworden. „Het was geen vooraf opgezet plan, maar het is zo gelopen dat het over mijn leven gaat.” Legt uit: „Kijk, het is heel makkelijk om over zonnen, manen en sterren te zingen. Maar ik denk dat mensen uiteindelijk ook wel willen horen over de dingen die je werkelijk meemaakt in je leven. Ik wil dat mensen zich kunnen identificeren met de onderwerpen, want dan kun je als zanger een boodschap meegeven."