De Toppers bliezen het dak van de ArenA. Ze beleefden een meezingfestijn met een lach en een traan. De moeder van Gordon had ambulancebroeders nodig nadat ze zich verslikte in haar drankje. En Rene Froger was heel emotioneel tijdens de ode aan zijn plotseling overleden moeder, tante Mien. Haar plek in de koninklijke loge bleef, net als die van Rene’s vader, leeg.

„Ik zit in een krankzinnige tijd”, herhaalt Rene op het vipfeestje na afloop. „Ik mis mijn moeder, die nota bene in het ziekenhuis overleed. En mijn vader is gisternacht voor de tweede keer geopereerd aan buikvliesontsteking. Vorig jaar zaten ze hier nog alle twee.” De Topper veegt manmoedig zijn tranen weg. „Dat het met hem goed komt. Dat hoop je dan.”

Uit volle borst zong de hele Amsterdamse ArenA Lang zal ze Leven voor Natasja Froger. Precies om twaalf uur van zaterdag op zondag werd zij 44 jaar. Verdiend dat 55.000 kelen haar toezongen. „Dat was geweldig”, zei zij. „Ik hield het niet droog.”

Natasja was al diep ontroerd toen Rene met zijn drie zonen Danny, Maxim en Didier Father & Friend, de hit van zanger Alain Clark, ten gehore bracht.

Ook Marie, de moeder van Gordon, miste tante Mien. De kranige 78-jarige had nog een verband om haar been omdat ze bij het songfestival in Moskou was gevallen. „Het is zo gek om hier nu zonder Mien te zitten. We waren heel goed met elkaar bevriend en horen toch een beetje bij de Toppers. Ik heb nog getwijfeld om te komen en heb er enorm tegenop gezien, maar natuurlijk wil je erbij zijn om je eigen kind te zien optreden. Het was ontzettend emotioneel.”

Zij zelf had ook nog een medische herinnering aan de Toppers. „Ik stikte zowat in mijn drankje en had het zo benauwd dat er een brancard voor me werd gehaald. Ik ben flauwgevallen, maar gelukkig werd ik door iemand opgevangen waardoor ik me niet heb bezeerd. De brancard heb ik uiteindelijk gelukkig niet nodig gehad.”

Het was de eerste keer voor Jeroen van der Boom, die het optreden als Topper een ongelooflijke ervaring noemde. „Een unieke kans die ik heb gegrepen”, zegt Jeroen, die na afloop vrouw en manager Dany en zijn oudste zoon Daan in de armen viel. Ook voor presentator Robert ten Brink was het een bijzondere avond. Hij had een paar weken geleden te kennen gegeven dat zijn ultieme wens zou zijn een keer op te treden met de Toppers. Daarop belde Gordon en het kwam goed. Robert zong een medley van verschillende liedjes uit kinderprogramma’s zoals Maya de Bij en De Fabeltjeskrant.

Op de tribune was behalve Wesley Sneijder en Yolanthe ook Danny Rook nieuws. Hij werd door beveiliging van de ArenA bijna verwijderd omdat hij de verkeerde kleur bandje om zijn pols had.

VVD-topper Mark Rutte, zonder partner, verscheen met zijn fractiegenoot Charlie Aptroot op de besloten afterparty. ,,Echt een avondje uit”, lachte Rutte, die de politieke heisa bij de PvdA rond Wouter Bos verder analyseerde met zijn kersverse woordvoerder Nick Kouwenhoven.

„Voor mij is het helemaal bijzonder, want mijn vrouw Mandy Huydts zingt al jaren in het achtergrondkoor van de Toppers. Ze waren goed op dreef”, zei Kouwenhoven trots. Maar ook ex-commissaris van de Koningin Ed Nijpels, TROS-voorzitter Peter Kuijpers en de complete familie Hazes gingen uit hun dak.

De kleine Dré had snel contact met een leuke studente op de tribune, terwijl Rachel Hazes volop swingde op muziek van Rob de Nijs. In Amsterdam ging het zondagochtend door tot in de vroege uurtjes