Zanger en pianist Roel van Velzen is terug. Zijn band VanVelzen is uitgebreid en brengt dit jaar niet één maar twee albums uit.
“In 2008 hebben we niet veel nieuws uitgebracht, dus in 2009 wilden we met iets verrassends komen.” De twee albums -’Take me in’ en ’Hear me out’- vormen samen een dubbelalbum, maar komen op verschillende momenten uit. ’Take me in’ ligt vanaf vrijdag 15 mei in de winkels.

“We waren sinds 2007 zo druk met de tournee, dat het er maar niet van kwam een nieuwe plaat uit te brengen”, aldus Van Velzen. “Wel is er in de tussentijd zo veel nieuw materiaal geschreven, dat het letterlijk en figuurlijk te veel was voor één cd.”

De twee albums hebben hun eigen karakter. “’Take me in’ is sneller en vrolijker, het is de festivalplaat. ’Hear me out’ is rustiger en melancholischer, meer voor bij een knapperend haardvuur.” ’Hear me out’ komt naar verwachting begin september uit.

Van Velzen heeft voor de opvolger van zijn succesvolle debuutalbum uit 2007 uitgebreid geëxperimenteerd met verschillende stijlen. “Ik heb flink de grenzen opgezocht. Uiteindelijk is het een verzameling geworden van stijlen die mij persoonlijk aanspreken. Het is een goede mix tussen pop, rock en dansbare nummers.” Waarom de cd geslaagd is? “Omdat het een fijne plaat is voor in de auto. Dat is mijn referentie”, aldus Van Velzen.

Dat de zanger andere manieren van werken heeft uitgeprobeerd, blijkt uit het verhaal achter het laatste nummer op de cd. “Dat schreef ik op een avond samen met Jan Peter Hoekstra (gitarist van Krezip en The Sheer) bij hem thuis. Het werd later en later, maar we wilden het nummer t(xa2)ch opnemen. Toen zijn we met twee gitaren dicht om een microfoon gaan staan en hebben heel zachtjes gezongen, om de buren niet wakker te maken. Omdat ik zo zacht zong, gebruikte ik mijn stem op een heel andere manier. We wilden het nummer later in de studio afmaken, maar hebben er niets meer aan veranderd. Het was perfect zoals we het die nacht hadden opgenomen.”

De band van Van Velzen is onlangs “ververst en uitgebreid” met drie nieuwe bandleden. De drummer en bassist van Krezip (Bram van den Berg en Joost van Haaren) vervangen sinds 1 maart de vorige ritmesectie van VanVelzen en een extra toetsenist is aan de bezetting toegevoegd. “Een toetsenist bleek de missing link in de band.” De muzikanten van Krezip (die met het einde van de rockband in juni werkloos dreigden te worden) voegen volgens Van Velzen een scherp randje aan de muziek toe. “Dankzij hen is het allemaal nét iets ruiger.”

Met de personele wisselingen hoopt Van Velzen ook zijn fans een plezier te doen. “We hebben de laatste tijd zo veel opgetreden, dat sommigen ons nu voor de vierde of vijfde keer zien. Dan mag je wel weer eens iets nieuws bieden.”

Van Velzen boekt u bij Twilight Entertainment

 

Bron:telegraaf