Zangeres Willeke Alberti heeft maandagavond de Frans Banninck Cocq Penning ontvangen. Zij kreeg de erepenning van de stad Amsterdam aan het slot van een gala-avond ter ere van haar zeventigste verjaardag en haar zestigjarige podiumjubileum van burgemeester Eberhard van der Laan.

De Frans Banninck Cocq Penning werd in 1996 ingesteld en wordt gegeven aan personen die zich gedurende langere tijd zeer vriendelijk hebben gemaakt voor de hoofdstad. De prijs is vernoemd naar de voormalige burgemeester van Amsterdam die staat afgebeeld op de Nachtwacht van Rembrandt.

Van der Laan prees Alberti voor haar veelzijdige carrière waarin ze steeds nieuwe wegen durfde in te slaan. "Je hebt een aanstekelijk optimistische inslag. En je bent in staat gebleken het Jordanese gevoel over te brengen aan een nieuwe generatie."
Homomoeder

Daarnaast prees de burgemeester haar werkzaamheden voor de Willeke Alberti Foundation, die zich inzet voor ouderen en gehandicapten. "En je bent en blijft de koningin-moeder der homo’s." Hierop volgde een staande ovatie van de zaal. "Amsterdam is je zo erkentelijk voor alles wat je voor de stad en Nederland hebt gedaan."

Burgemeester Eberhard overhandigde Alberti ook een bos bloemen en een persoonlijke brief van koningin Máxima. De vorstin kon niet op het gala aanwezig zijn omdat zij en koning Willem-Alexander maandag hun kanten huwelijksfeest vieren.